Verslag voetbal

STOMPWIJK ’92 DESONDANKS HOOPVOL OVER RETURN
VALSE START STOMPWIJK ’92 IN NACOMPETITIE TEGEN BERNARDUS

STOMPWIJK: Stompwijk ’92 is de nacompetitie voor promotie naar de derde klasse niet sterk gestart. De Stompwijkers gingen op eigen veld geheel onnodig met 1*0 onderuit tegen Bernardus. Een onachtzaamheid in de achterhoede in de 38e minuut werd de overigens goed voetballende grijszwarten fataal. Het elftal moet komende zondag in Hazerswoude Rijndijk met twee goals verschil winnen om een ronde verder te komen in de nacompetitie.

door Hans Beukema

De nederlaag tegen Bernardus was volstrekt onnodig, omdat Stompwijk ’92 op het eerste kwartier na de betere ploeg was. Alleen in die fase liet deze vierdeklasser zien, waarom zij in het begin van de competitie de ranglijst in de Goudse poule aanvoerde. De roodwitten lieten de bal snel rond gaan, waardoor de Stompwijkers steeds een stapje te laat kwamen. Dat leverde de ploeg uit Hazerswoude Rijndijk in de 12e minuut een aardige kans op de 1*0 op. Bas van der Zon zag een indraaiende bal via de bovenkant van de lat over gaan. Voor het overige stond de achterhoede van de thuisploeg als een huis. Na een kwartier nam Stompwijk ’92 het heft steeds meer in handen. Het elftal ging wat soepeler combineren, waardoor Bernardus steeds meer op eigen helft werd teruggedrongen. Echt grote kansen leverde dat niet op, omdat de eindpass op Toby van Marwijk en Martijn Droog vaak verkeerd was. Alleen Martijn Droog was in de 16e minuut echt dicht bij een treffer. Hij kopte de bal op aangeven van Toby van Marwijk maar net naast het doel. De tegenstander probeerde vooral met lange ballen de snelle spitsen Jordi de Brabander en Bas van der Zon te bereiken. Beide spelers lagen aan de ketting bij hun directe tegenstanders. Toch kwam Bernardus in de 38e minuut door Jordi de Brabander wel op deze manier verrassend op 1*0. De hele achterhoede mocht zich deze treffer aanrekenen. Bas van der Zon kon zomaar enkele Stompwijkers op de achterlijn uitkappen en de bal op zijn collegaspits terugleggen. Trainer Ron de Roode was ziek van deze treffer. “Hier had ik mijn spelers nou zo voor gewaarschuwd. Deze diepteballen en de snelle omschakeling van verdediging op aanval zijn juist de sterke kanten van Bernardus. Dat heb ik de jongens in de rust ook nog maar een keer ingepeperd”.

De kritiek van de trainer was zeker niet aan dovemansoren gericht, want Stompwijk ’92 was in de tweede helft veruit de betere ploeg. Toby van Marwijk had zijn ploeg al in de 46e minuut op gelijke hoogte kunnen schieten, maar de bal spatte op de lat uiteen. Dat was het begin van een enorm offensief. Bernardus zag vanaf dat moment de ene na de andere Stompwijkse aanval op zich afkomen. De grijszwarten overklasten de tegenstander voetballend gezien helemaal. Het balbezit van het elftal uit Hazerswoude Rijndijk was daarentegen vaak maar van korte duur, omdat de Stompwijkers ook nog eens erg fel doorjoegen op de bal. Daardoor moesten de roodwitten dus noodgedwongen veel corners weggeven die meestal een simpele prooi voor de doelman waren. De keeper was sowieso een hinderlijk obstakel voor de thuisploeg. Zo reageerde Joost van der Werf in de 56e minuut met een schitterende reflex op een geplaatst schot van Erwin Oudshoorn. De keeper kon de bal maar ternauwernood tot corner verwerken. Danny Mooyman moest alleen in de 58e minuut handelend optreden. Hij redde daarbij uitstekend met de voet op een droge schuiver van Sander van der Zon. Voor het overige was het Stompwijk ’92 dat de klok sloeg. Het is dat Toby van Marwijk en Martijn Droog hun vizier niet opscherp hadden staan, anders was de 1 1 zeker wel gevallen. Die hing namelijk in de lucht. De grootste misser viel wel in de 76e minuut te noteren. Droog kwam na een splijtende pass van Wouter van Santen ineens voor Joost van der Werf te staan. In plaats van de bal snoeihard in de bovenhoek te rammen, nam de fysiek sterke aanvaller de bal met de buitenkant van de voet. Daardoor kon de keeper het schot nog pareren. Ook de kans van Martijn Droog in de 84e minuut mocht er wezen. Zo hoefde Droog de bal uit een indirecte vrije trap op vijf meter van de doellijn maar in de bovenhoek te plaatsen. De bal werd echter door één van de middenvelders van de Bernardus over de doellat gekopt. De tegenstander hield de 1*0 dus met de grootst mogelijke moeite vast. Toch heeft Stompwijk ’92 volgens Ron de Roode ondanks de thuisnederlaag nog alle kans om op vijandelijke terrein te winnen. “Ik heb echt complimenten voor de jongens vanwege de tweede helft. Die hebben we echt naar ons toegetrokken. Helaas vertaalde zich dat niet in doelpunten ondanks het grote aantal kansen”.