Wielerdag Zoeterwoude

ZOETERWOUDE
Het aftellen is begonnen. De laatste puntjes worden op de i gezet. Zondag 20 juni klinkt om half twaalf het startschot voor de eerste wedstrijd van de wielerdag. De eliterenners en de amateurs A bijten het spits af. De 23e editie van het wielerfestijn kent bijzondere wedstrijden. Voor de eerste maal maken de dames hun opwachting, zij starten om 15.00 uur. Het is uiterst jammer dat Suzanne de Goede, de kampioen van Nederland, niet kan starten. Ze herstelt momenteel van een zware val. Wel zal De Goede zondag het startschot lossen van de koers voor dames.

Het wielercomité is er trots op dat eindelijk de dames hun debuut kunnen maken. Een groot aantal van de sterkste dames van Nederland komt aan het vertrek. Vanzelfsprekend is de formatie van Ton van Bemmelen Sports (het bedrijf is gevestigd aan de Rijneke Boulevard in Zoeterwoude) sterk vertegenwoordigd. Suzanne de Goede had het visitekaartje moeten worden. Het belangrijkste is echter dat De Goede goed herstelt van de verwondingen en het plezier in het wielrennen weer volledig terug krijgt. Ongetwijfeld zal de belangstelling van het publiek uitgaan naar het optreden van de dames. De echte wielerliefhebbers zullen ook komen voor het criterium voor eliterenners en amateurs A. De organisatie verwacht een groot deelnemersveld. Renners rijden graag in Zoeterwoude. Enerzijds vanwege de uitstekende gevulde prijzenpot, anderzijds vanwege de perfecte sfeer langs het parkoers. Daar zijn renners nu eenmaal gevoelig voor. Bij de amateurs A komt Zoeterwoudenaar Marco Berg aan de start. Hoewel hij niet direct wordt getipt als kanshebber, kan het ‘thuisvoordeel’ hem wellicht extra impulsen geven.

Grutronde
Voor het 15e jaar op rij is Handelskwekerij Floriade de hoofdsponsor van de Grutronde. Omdat het bedrijf 25 jaar gevestigd is aan ’t Watertje zijn er voor de jongste jeugd van de Zoeterwoudse basisscholen extra wedstrijden. Daaraan gekoppeld is een sponsoractie. Dat betekent dat voor iedere deelnemer een bedrag beschikbaar wordt gesteld voor een gezondheidscentrum in Mikumi, Tanzania. Deelnemers kunnen ook zelf sponsors zoeken en het bedrag zondag in een grote bus doen op de Schenkelweg. Er zijn, steeds per twee groepen, vier wedstrijdjes. Drumfanfare VIOS verzorgt zondag de muzikale noot.

Burgerronde
Het sluitstuk van de wielerdag is de burgerronde voor inwoners van Zoeterwoude en Stompwijk. Zij rijden vanaf 17.00 uur hun wedstrijd. Titelverdediger is Wouter Borst uit Zoeterwoude. Maar er zijn diverse Stompwijkse kapers op de kust die graag met de kampioensbloemen terug naar Stompwijk gaan.

Het Wielerprogramma voor zondag 20 juni ziet er als volgt uit:
* 11.30 uur Criterium elite en belofterenners, 80 km
* 13.30 uur Grutronde groepen 1 2, 3 km
* 13.45 uur Grutronde groepen 3 4, 3 km
* 14.00 uur Grutronde groepen 5 6, 3 km
* 14.15 uur Grutronde groepen 1 2, 1,5 km
* 15.00 uur Criterium dames, 65 km
* 17.00 uur Burgerronde, 40 km