Achterkamertjespolitiek

Verbijsterende achterkamertjespolitiek van CDA, VVD en PVDA.

Verbijsterend was het optreden van CDA, VVD en PVDA bij de behandeling van de voorjaarsnota. Duidelijk bleek dat de drie partijen de achterkamer tjespolitiek nog niet vaarwel hebben gezegd. De drie collegepartijen blonken uit in verhullend taalgebruik, slappe knieën en een totaal gebrek aan respect voor de Leidschendamse buitensportverenigingen en een totaal respect voor de inspraak van de burger.

Waar ging het om, simpel gezegd om een geheel nieuwe start voor alle buiten sportverenigingen. In de commissie Algemene Zaken van 24 mei jongstleden, waarin alle fracties zijn vertegenwoordigd, had de wethouder na veel aandringen van de fracties moeten toegeven dat hij een onderhandse deal had gesloten met Forum Sport en Tonegido. In de haast om Tonegido te laten verhuizen, had hij zijn bevoegdheden vér overschreden. Alle fracties waren zeer boos. De gehele commissie eiste van de wethouder dat hij terug zou gaan naar de gesprekstafel en met alle verenigingen zou overleggen. Géén vriendjespolitiek, maar een gesprek om met elkaar de knelpunten in de buitensport op te lossen. De commissie gaf hem daarbij op voorhand de beschikking over 9,5 miljoen. De opdracht was hel der: “Ga met de verenigingen aan tafel, inventariseer alle knelpunten, verzin met elkaar oplossingen en probeer met elkaar het geld zo goed mogelijk te verdelen. Het gaat om de sportbeoefening van heel veel Leidschendammers/ Voorburgers en die zijn allen gelijk”.
Helaas niet in de ogen van de wethouder en achteraf ook niet voor de partijen CDA, VVD en PVDA. Bij de bespreking van de voorjaarsnota, bij het onderdeel sportvisie, kreeg Tonegido en Forum sport zo maar 3,2 miljoen euro om vrij te be steden. De andere verenigingen als Wilhelmus, SEV korfbal, SPARTA atletiek, SEV, RKAVV, Stompwijk 92, Cartouche, HCC cricket etc. mochten de overge bleven resten verdelen. Sommige verenigingen als SEV, RKAVV, Stompwijk 92, en SPARTA kregen niets. Alle fracties behalve het CDA waren boos en eisten dat de wethouder de wens van de commissie zou uitvoeren. Terug naar de gespreks tafel met de verenigingen!

Sportverenigingen in de kou
Helaas, wat daarna volgde was te bizar voor woorden. Vele schorsingen waren no dig, vele heftige woorden werden gesproken, de achterkamer werd letterlijk opge zocht. Uiteindelijk bleek dat de fraaie woorden van zowel de VVD als PVDA als luchtballonnen waren. Goed voor de tribune, maar de lucht niet waard waarmee ze uitgesproken werden. Alle leden van VVD, CDA, en PVDA gaven de wethouder de volledige vrijheid om de commissie uitspraak te negeren en de sportverenigin gen en al hun leden in de kou te laten staan. Helaas bleek weer dat zowel CDA als VVD en ook de PVDA grootmeesters zijn in het verkopen van gebakken lucht.

D66 en Gemeentebelangen zijn dan ook zeer teleurgesteld in de houding van deze partijen. Wat is hun woord nog waard in de komende periode? Gaan ze iedere keer als het CDA dreigt of het college roept: “mag niet”, weer door de bocht? La ten ze bij elk probleem hun oren hangen? Als dat zo is, wordt het er allemaal niet fraaier op en beleven we een tweetal kille jaren tot aan de verkiezingen. De burger doet er blijkbaar niet toe. Alleen politiek eigen belang is belangrijk.

Nadere informatie bij Hans Peter Klazenga (Gemeentebelangen, 070 3203482) en Jerome Schellings (D66, 06 51995762)