Terugblik Klavertje Vier

Afgelopen week organiseerde Toerclub Stompwijk weer de jaarlijkse avondfietsvierdaagse. Het werd een vierdaagse die zowel de organisatie als de deelnemers zich vast nog wel een tijd zullen herinneren. Niet zozeer vanwege de mooie routes of gezellige koffiestops, maar vooral vanwege het weer dat bepaald niet meewerkte. De eerste dag was het nog zonnig, maar op woensdag begon het al voor de start te regenen en op donderdag barstte onderweg een zware onweersbui los. Vrijdag bleef het vrijwel droog maar stond er een harde wind. De openingsrit heeft nog wel 210 personen, van heel jong tot al op zeer respectabele leeftijd, op de fiets gekregen. Een record. Via o.a. het Buytenpark en het oude dorp van Zoetermeer kwamen ze bij de kantine van FC Zoetermeer waar de controlepost was opgesteld. Deze kantine was speciaal voor de avondvierdaagse nog een avondje open gegaan. De route werd vervolgd via de wijk Rokkeveen en enkele nieuwe fietspaden door het Balijbos.
Woensdag volgde de 2e route richting Leidschendam. De fietsers troffen het deze dag een stuk minder want vlak voor de start begon het flink te regenen. Vol goede moed kwamen de eersten toch al snel opdagen in regenjassen en poncho s. De route verliep via de Vliet en het Forepark naar Voorburg. Bij partycentrum Dekker s Hoeve konden de inmiddels drijfnatte deelnemers even schuilen. Vol goede moed ging iedereen daarna weer op weg in de regen om de route te vervolgen via o.a. de promenade op de Sijtwendetunnel. De latere starters hadden het geluk dat het op de terugweg onverwacht weer droog werd. Bij terugkomst in de kantine turfden we 83 doorzetters die ondanks het slechte weer toch gefietst hebben. Een dikke pluim voor hen!
De weergoden bleken de fietsers ook op de 3e dag slecht gezind. Alle deelnemers konden nog wel met droog weer vertrekken, maar de dreigende buien waren in de verte al zichtbaar. Rond kwart over 7 barstte een onweersbui met daarin ook flinke hagel los. Vrijwel alle fietsers waren toen nog onderweg naar de stempelpost en zochten waar het maar kon een schuilplaats. Onder viaducten, in fietsenstallingen en onder afdakjes stonden verspreid over de route groepen fietsers betere omstandigheden af te wachten. Enkele gezinnen met kinderen besloten vanwege het onweer terug te keren naar huis. Ook na een korte opklaring viel er nog een aardige bui, maar op de terugweg bleef het meest droog. De route verliep via de Kniplaan, langs de spoorlijn bij Voorschoten en het fietspad langs de Vliet naar Restaurant Cronesteyn. Vervolgens ging het via het park Cronesteijn en het Molenpad naar Zoeterwoude. Als laatste nog via de Westeindseweg terug naar Stompwijk. We telden voor deze dag toch nog 146 deelnemers.
Dag vier verliep gelukkig wel vrijwel droog voor de fietsers. Zo n 160 deelnemers meldden zich voor deze laatste route die via de Noord Aa en Benthuizen naar de Weipoort leidde. Daar was de controlepost bij IJsboerderij De Jong. Er stond wel veel wind, waar met name op de terugweg flink tegenop gebokst moest worden. Vooral voor de jongste deelnemers dus weer een grote prestatie om het toch te redden. Via de Nieuweweg en het Slingerlandpad kwamen de deelnemers terug in Stompwijk. Alleen de allerlaatste binnenkomers hadden nog net een buitje te pakken gekregen. In de kantine volgde daarna de huldiging van de jongste en de oudste deelnemers. Dhr. Bos nam daarbij nog even de microfoon ter hand om de toehoorders enkele tips te geven hoe je zo oud kunt worden. De belangrijkste volgens hem is veel fietsen, zoals tijdens Klavertje Vier. De prijsvraag bestond dit jaar uit het zoeken waar de foto s van enkele bruggetje gemaakt waren. Door het slechte weer op woensdag en donderdag hadden velen niet alle bruggetjes kunnen vinden. Toch waren er nog diverse goede oplossingen. Daaruit werden 3 prijswinnaars getrokken die ook nog alle 4 de avonden gefietst moesten hebben. Zij kregen een presentje overhandigd. Hierna bleven velen nog een tijdje nakletsen over deze toch weer bijzondere aflevering van Klavertje Vier.
We feliciteren alle deelnemers met de door hun geleverde prestatie. Ondanks het weer lieten ze tot het eind toe hun humeur niet verpesten en maakten er een gezellige week van. We hopen allen volgend jaar weer terug te zien bij de volgende editie van Klavertje Vier. Ook bedanken we allen die op enige wijze hebben bijgedragen aan het slagen van de avondvierdaagse.

De Organisatie
Foto’s van “Klavertje Vier” kunt u zien op www.stompwijk.nl/toerclub