Verslag Dorpsraad

Verslag openbare dorpsraadvergadering 5 juli 2004.

In een druk bezochte dorpsraadvergadering (ong. 20 toehoorders) zijn veel onderwerpen aan de orde geweest. Een beknopt verslag.

* Actiepuntenlijst:
1. Het JOP is in gebruik genomen, de jongeren hebben een brief van de gemeente gehad en afspraken zijn gemaakt. In september volgt een eerste evaluatie.
2. Uitbreiding van het kiesdistrict voor de dorpsraad. De notitie van het college is in een ver gevorderd stadium en wordt in het vierde kwartaal van 2004 aangeboden aan de gemeenteraad en de dorpsraad voor advies.
3. Bestemmingplannen. Het bestemmingsplan landelijk gebied wordt intergraal herzien. Bestemmingsplan kern stompwijk ligt bij G.S en is daarmee in een eindstadium.
4. Woonservicezone. Wethouder Houtzager geeft aan dat er minstens 20 tot 30 zorgwoningen nodig zijn voor een woonservicezone en een zorg steunpunt.
5. Parkeren vrachtauto s. Borden tegen het parkeren van vrachtauto s op het parkeerterrein van stompwijk 92 worden nog dit jaar geplaatst.
6. Casema kabel. In het buiten gebied wordt géén kabel aangelegd, tenzij alle bewoners van het buitengebied 5000 euro betalen voor een aansluiting. ADSL mogelijkheden zijn uitgebreid, de gemeente heeft hierin een rol gespeeld.
7. Capaciteit van de waterzuivering. De heer Burger van de gemeente heeft juist een brief ontvangen van het Hoogheemraadschap van Rijnland en zal deze z.s.m. met een toelichtende verklaring naar de dorpsraad sturen.

* Hondenuitlaatplaats:
De hondenuitlaatplaats achter het pand van Lexmond Trading functioneert volgens hondenbezitters niet goed. Er wordt naar een oplossing gezocht (halverwege een hek?) zodat de honden vrij los gelaten kunnen worden en ook de kinderen veilig kunnen spelen.

* Landstad in de Randstad:
De nota landstad in de randstad is een doorkijk naar de situatie waar wij over 15 tot 20 jaar willen zijn. Het stuk beslaat vier terreinen, .n.l. groen en natuur, wonen, economie en infrastructuur. Wethouder Houtzager gaf een toelichting op deze vier punten.
1. Groen en natuur: Zuinig zijn op onze groene gebieden, aandacht voor de herstructurering van de glastuinbouw, een betere ontsluiting van dat gebied zodat de dorpskern ontzien wordt.
2. Wonen: Om de leefbaarheid in Stompwijk te verbeteren zal er een verscheidenheid aan woningen beschikbaar moeten zijn. Door bijvoorbeeld seniorenwoningen te realiseren wordt een betere doorstroming verkregen. Aan de kern van Stompwijk zou gevarieerde en gefaseerde (geen Vinex achtige locaties) woningbouw gepleegd kunnen worden, maar niet alleen voor Stompwijkers. Ook Leidschendam Zuid geeft mogelijkheid voor woningbouw.
3. Economie. Om financieringsbronnen te krijgen worden kantorenlocaties (bijvoorbeeld Overgoo) en bedrijventerreinen (bijvoorbeeld het gebied aansluitend aan de kern van Leidschendam langs de A4) ontwikkeld.
4. Infrastructuur. Het zou wenselijk zijn om het bestemmingsverkeer en het doorgaande verkeer op de A4 te scheiden door een parallelweg, waardoor Leidschendam zuid en mogelijk ook Stompwijk beter ontsloten kunnen worden.
Dit alles is een aanzet voor discussie aldus Wethouder Houtzager. Tevens vindt hij het lovenswaardig dat de dorpsraad een grondige toekomstvisie heeft uitgebracht. Deze toekomstvisie zal meegenomen worden in de structuurvisie 2005. Er is een initiatiefgroep opgericht waarin woningbouwvereniging Vidomes (als trekker), de gemeente, Florence (zorgverlening) en de dorpsraad deelnemen om de mogelijkheden van een Kulturhus in Stompwijk te onderzoeken.

* Rondvraag: (zowel uit dorpsraad als publiek)
1. Sportnota: wordt geagendeerd voor de volgende dorpsraadvergadering in bijzijn van wethouder Van der Brugge, o.a. met de vraag over een kunstgrasveld.
2. Herstructurering van het glastuinbouwgebied: Financiën voor dit komt uit de ruimte voor ruimte regeling.
3. Rotonde N206: op de kruising Meerlaan/N206 zal in 2006 een rotonde worden aangelegd. De 60 km zone op de 206 zal spoedig worden uitgebreid richting Zoetermeer (dus voorbij de bocht).
4. Bestemmingsplan Vlietland en Leidschendammerhout gaat dit najaar verder in procedure rekening houdend met de vele bezwaren die zijn ingediend.
5. Woonvisie voor Stompwijk: Hiervoor zal men cijfers kristalliseren uit het bestaande woningbehoefte onderzoek van Stadsgewest Haaglanden.
6. Buitengebieden: een aantal toehoorders is van mening dat de gemeente de buitengebieden achter stelt als het om voorzieningen gaat.
7. Lichtvervuiling van het tuinbouwgebied: richtlijnen hiervoor de worden de komende jaren aangescherpt.
8. Vuil in de Stompwijkse vaart: de heer van Spankeren informeert bij de waterbeheerder of de vaart tussen de Westeinderbrug en de Hoge brug ook schoon gemaakt kan worden.

Om 22.15 uur sluiting door de voorzitter met dank voor aanwezigheid en inbreng van zowel de toehoorders als de dorpsraad. Toch nog een lang verslag geworden.

Met vriendelijke groet,
Leo van Santen en Winfried van Beek