College nieuwsflits

Burgemeester en wethouders van Leidschendam/Voorburg hebben 27 juli 2004 o.a. de volgende besluiten genomen, waaruit wij de onderstaande hebben geselecteerd:

* Archiefverordening Leidschendam/Voorburg 2004
Met de komst van de archiefverordening Leidschendam/Voorburg 2004 zijn de ou de verordeningen van de voormalige gemeenten Leidschendam en Voorburg ge harmoniseerd. De nieuwe verordening regelt de zorg voor archieven van de ge meentelijke organen, het beheer van de archiefbewaarplaats en het toezicht van de archivaris op het beheer van de archiefbescheiden die niet zijn overgebracht naar de archiefbewaarplaats. De verordening is niet alleen van toepassing op de klassie ke papieren archiefbescheiden, maar ook op de moderne digitale informatiedra gers. Veel verschil met de oude verordeningen is er niet. Het verschil met de voor malige gemeente Leidschendam is dat de nieuwe verordening is opgesteld volgens de modellen archiefregelingen voor archieven van provincies, gemeenten, water schappen, organen van gemeentelijke regelingen en de politie. Wat betreft het op nemen van particuliere archieven geldt ´een pas op de plaats´. Het opnemen van particuliere archieven neemt veel tijd in beslag, tijd die de komende twee jaar be steed moet worden aan het wegwerken van achterstanden in de werkzaamheden voor ordening en beheer van de archieven (ondermeer ontstaan als gevolg van de fusie). De verordening is in handen gesteld van de voorzitter van de gemeenteraad. Nadat de raad deze heeft vastgesteld wordt het besluit opengesteld voor een refe rendum. Voor meer informatie over dit onderwerp: team Communicatie, Martin Warmerdam, telefoon(070)3009019.

* Rijbewijs en kenteken voor tractoren?
Diverse inwoners hebben melding gemaakt van overlast, veroorzaakt door tracto ren. Deze overlast varieert van hinder van geluid en trillingen tot gevaarlijke ver keerssituaties. Ook in de Commissie Openbaar Gebied is gevraagd of de overlast van tractoren kon worden aangepakt. Tractoren behoren tot het grote, langzame verkeer, en een oplossing zou dan ook voor de hele verkeersgroep gelden. Het aan tal verkeersdoden, afgezet tegen het aantal tractoren die doorgaans korte afstanden rijden, is per gereden kilometer veel hoger dan bij auto´s en vrachtwagens. Omdat er voor het besturen van een tractor geen rijbewijs nodig is, en ook geen kenteken registratie, is het moeilijk om roekeloze tractorbestuurders te traceren. Daarom heeft het college besloten in een brief aan minister Peijs van Verkeer en Waterstaat aan te dringen op de invoering van rijbewijs en kentekenplicht voor groot, lang zaam verkeer. Ook wordt er een brief van gelijke strekking gestuurd naar minister Dekker van VROM, dit in verband met luchtvervuiling en geluidsoverlast die de tractoren veroorzaken. Voor meer (pers)informatie over dit onderwerp: team Communicatie, Marianne de Jonge, telefoon (070) 300 9294, mobiel 06 53937008, e mail ma.de.jonge@leidschendam voorburg.nl.

* Eerste wijziging bouwverordening Leidschendam/Voorburg 2003
In de Woningwet van 1991 staat dat elke gemeente een bouwverordening moet hebben. De gemeente Leidschendam/Voorburg heeft in 2003 een dergelijke veror dening opgesteld waarin onder andere regels met betrekking tot het gebruik van gebouwen en aanvullende stedenbouwkundige bepalingen staan. Regelmatig vindt er een wijziging van de regelgeving plaats die een aanpassing van de verordening noodzakelijk maakt. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de gemeente op de hoogte gebracht van de eerste serie wijzigingen die in de gemeen telijke bouwverordening 2003 moeten worden opgenomen. Deze wijzigingen heb ben o.a. betrekking op het bodemonderzoek, de sloopvergunning in relatie tot de Huisvestingswet en het herstel van kleine onvolkomenheden. Het college van de gemeente Leidschendam/Voorburg heeft dinsdag ingestemd met de wijzigingen en in handen gesteld van de voorzitter van de gemeenteraad. Nadat de raad deze heeft vastgesteld wordt het besluit opengesteld voor een referendum. Voor meer infor matie over dit onderwerp: team Communicatie, Martin Warmerdam, telefoon (070) 3009019, e mail m.warmerdam@leidschendam voorburg.nl.