Gaat de Dorpsraad in 2006 verdwijnen?

Vorige week dinsdag stond op de agenda van de commissie Algemene Zaken het onderwerp: ´´Dualisering Dorpsraad Stompwijk´´
Bij dualisering mag een wethouder geen voorzitter meer zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn, er zijn voldoende kandidaten die het voorzitterschap van de wethouder kunnen overnemen en de agenda wordt nu al zelf gemaakt.
Het College van B en W wil ook het kiesdistrict uitbreiden. Dat betekent uit breiding van het kiesdistrict met de gehele Stompwijkse weg, Wilsveen en de Oostvlietweg tot aan de Star. Voor de huidige leden van de Dorpsraad hoefde dit niet, maar het was acceptabel. In het kader van de ´nota Ruimte´ is het wenselijk dat de advisering van de Dorpsraad zich uitstrekt over het totale landelijk gebied.
Toen het wijkgericht denken zijn intrede deed en de gemeente ingedeeld werd in wijken zijn er wijkplatforms ontstaan die advies uitbrengen aan het bestuurs orgaan. De vraag rijst nu of de Dorpsraad in haar huidige vorm en taak gehand haafd moet blijven of gewijzigd en meer aangepast moet worden aan andere wijkgerichte adviesinstanties.
De Dorpsraad is in het verleden ingesteld met als doel: ´´een zo krachtig mogelijk adviesinstantie te zijn met het oog op specifieke Stompwijkse aangelegenheden´´ De Dorpsraad heeft een grotere status dan wat de wijkplatforms hebben. Het College stelt enkele varianten voor om de werkwijze van de Dorpsraad te veranderen:
Ø Variant 1 sub a.: de Dorpsraad wordt een soort stuurgroep met daarnaast een wijkplatform dat voor Stompwijk en het buitengebied optreedt. De leden van de stuurgroep worden dan uit het wijkverenigingwerk in Stompwijk benoemd.
Ø Variant 1 sub b: Dezelfde stuurgroep en wijkplatform en deze worden gekozen volgens het huidige kiesstelsel van de Dorpsraad.
Ø Variant 2: De huidige vorm Dorpsraad. Deze adviseert college, raad en burge meester. Alleen geen wethouder als voorzitter. En uitbreiding van het gebied met Stompw.weg, Wilsveen,Oostvlietweg
Ø Variant 3. : De Dorpsraad blijft en adviseert alleen aan het college. De wethouder blijft voorzitter. Advisering aan de raad verdwijnt. Geen uitbreiding met Wilsveen etc.
De mening van de leden van de commissie Alg. Zaken was als volgt:
Ø CDA, D66, Gemeente Belangen en Groen Links kozen voor variant 2. Handhaven van de huidige Dorpsraad met uitbreiding van het landelijk gebied Wilsveen, Oosvlietweg en Stompwijkseweg. (totaal aan stemmen in de raad 17)
Ø VVD, P.v.d.A, S.P. kozen voor variant 1 sub a. Stuurgroep met wijkplatform. Alles in de totale gemeente hetzelfde. En geen kiesstelsel maar benoeming. (totaal aan stemmen in de raad 18)
Dit betekent dat we het niet halen en de Dorpsraad wellicht verandert in een stuurgroep/wijkplatform.
Misschien kan er voor de raadsvergadering (30 september a.s.) hier en daar nog wat gelobbyd worden om “onze Dorpsraad“ te kunnen houden!
Namens de CDA fractie: Carla Bregman