Nederlands kampioen 50 cc brommer wegraces
Met nog twee wedstrijden te gaan kon hij zich al Nederlands kampioen noemen, dat zegt genoeg over zijn klasse. En dat woont gewoon bij mij in de straat. Extra reden om eens een kijkje te gaan nemen bij een dergelijke wedstrijd in Zwolle, waar afgelopen zaterdag bij de Wijthmenerplas de 13e race van het seizoen gereden werd. De organisatie ligt in handen van de Stichting Organisatie Brommer Wegraces.
Campinggevoel
Jarno was zelf al rond de klok van half zeven op pad gegaan met vader Geert en racemaat Ernie Klijn richting Zwolle, waar alle auto’s, vaak met trailer, zich op een groot veld verzamelen. De partytenten worden uitgepakt en de werktafels worden opgezet. Koffiekannen, campingstoelen en verse broodjes completeren de boel. Het doet wel wat kermisachtig aan, maar dan zitten er stalen rossen in de trailers i.p.v. paarden en iedereen lijkt elkaar te kennen. Jarno en Ernie zijn geconcentreerd de brommers nog aan het poetsen en keuren. De ochtend is gebruikt voor de trainingen. Er is een vrije training waarbij de gelegenheid geboden wordt om het parcours te verkennen. Hoe is het wegdek, want daar worden de banden op aangepast, waar liggen de bochten en hoe kan de bocht het best genomen worden. De tweede training is een tijdtraining waarmee je een startplaats kan verdienen. Jarno was die ochtend eerste met ruim 2 seconden voorsprong en kon dus vooraan starten. De brommer, ik krijg het maar moeilijk op papier, want zo oogt het namelijk niet krijgt het nummer van de ranglijst waarop je het jaar daarvoor bent geëindigd. Jarno was vorig jaar 2e maar de nummer 1 is gestopt zodat hij dat nummer kon krijgen en dat is natuurlijk prachtig.
Zoek de verschillen
Op de vraag wat is nu een brommer en wat een motor word ik bestookt met technische informatie over de luchtgekoelde en watergekoelde motoren, cilinders en inhoud en allerlei klassen waar je in kunt racen. Niet te verwarren met crossen, omdat dat vaak met zandhellingen en veel modder gepaard gaat. Hier wordt op een geasfalteerd parcours gereden. Jarno en Ernie houden zich met de brommers bezig en dat zegt dus wat over de motor, frame en de cilinderinhoud namelijk 50cc. Bij 80cc of meer dan heb je het over een motor. En bij deze informatie wou ik het laten.
Deze middag zijn er diverse races ook van motoren, scooters en een demonstratie van een motor met zijspan, maar dan wel van die hele gestroomlijnde modellen en ik test alvast mijn fototoestel uit om te wennen aan de snelheid en ze gaan écht oerend hard en voor ik het weet zijn ze al weer uit beeld. Er zijn maar weinig vrouwen die zich met deze sport bezig houden. Er is er een die meedoet bij de scooterrace. Er is ook een race waar een vader en zoon om de eer strijden, het is dus niet leeftijdsgebonden.
De race
Dan is het eindelijk half vier, de beide jongens zijn stil en wat teruggetrokken. Ernie is vandaag niet helemaal fit en zit gewoon niet zo lekker in zijn vel. De laatste controles worden uitgevoerd, schouderklopjes en veel succes wensen in ontvangst nemend gaan ze richting start. Geheel in leer gekleed, met rugprotector, dat is verplicht, de schouders en ellebogen zijn extra dik opgevuld. Er zitten ingebouwde kniebeschermers in en zelfs hun naam staat achterop. Het ziet er allemaal strak uit. En natuurlijk een helm op. Er zijn ook pakken waarbij het lijkt dat de inwoners zijn of natuurlijk haar rugzak er onder heeft zitten. Heeft allemaal met de aërodynamica te maken.
De motoren draaien op volle toeren om de motor wat op te warmen, maar let op niet teveel. Met het toenemen van het geluid neemt ook de adrenaline toe. Ze staan geconcentreerd te wachten op de vlag die het startsein geeft. Er is deze keer geen inrijronde en er zullen 21 ronden gereden worden. Jarno staat met zijn geel groene Minarelli natuurlijk vooraan en neemt direct de leiding en neemt eigenlijk al heel snel afstand van de rest. Ernie is met zijn Honda 5e geworden bij de training en rijdt met nummer 8. We staan op een verhoogde dijk en kunnen het parcours niet geheel overzien, maar wel het rechte stuk en de eerste flinke bocht. Het oogt allemaal heel makkelijk. Op het rechte stuk zullen meters gemaakt moeten worden, de bochten worden kort genomen en de kontjes hangen voor de bocht naast het zadel, de knieën schuren over het asfalt en het geluid vult de oren. Een motor, sorry brommer, wordt uit de race gehaald omdat deze teveel lawaai maakt doordat er iets mis is met de uitlaat. En nog een krijgt er pech en gele vlaggen geven aan dat er iets op de baan gebeurd is….
Jarno rijdt ze er allemaal uit en lapt er zelfs een flink aantal. “Hij wint met twee vingers in zijn neus”, zegt iemand naast mij.
Winst
Hij finisht voor de 10 keer dit jaar als eerste en heeft hiermee opnieuw 100 punten gewonnen en hij is tweemaal 2e geworden met 80 punten per race en bij een wedstrijd is hij uitgevallen vanwege pech. Er mag per seizoen een race weggekrast worden. Hij had vandaag voor de start al 1060 punten staan en de nummer 2 had er 845, dus dat is zo’n riante voorsprong dat hij niet meer in te halen is. Direct na de wedstrijd is de prijsuitreiking, een goudkleurige beker en een dikke bos bloemen. “Hé Jarno passen die bekers nog wel in je kast….”, roept een meisje. Nee dus. Felicitaties links en rechts. Ernie eindigt als zesde. De wedstrijd ging niet naar zijn zin, hij heeft niet lekker gereden.
Controle
De brommer van Ernie wordt uitgekozen om aan een keuring onderworpen te worden. Is het mengsel van de benzine wel goed, het gewicht juist of is er geknoeid met de carburateur? Er is een hele lijst waarop gecontroleerd kan worden. Soms gebeurt het wel eens dat er vooraf benzine van de organisatie gebruikt moet worden om knoeien met de mengsels te voorkomen. De brommer kan bij gebruik van een verkeerd mengsel dus uitvallen. Dat maakt het allemaal erg serieus. Ik was trouwens ook behoorlijk onder de indruk van de banden warmers, die ik ergens in een werktent zag staan. Voor de wedstrijd worden dus de banden opgewarmd om nog sneller te kunnen.
Ouwe jongens krentenbrood.
Er wordt nog een race gereden en na afloop vallen de eerste spetters, de tenten worden snel ingepakt en alles wordt weer in de trailer gezet.
De sfeer is heel open in tegenstelling tot de motorraces waar ieder voor zich en heel letterlijk in gesloten tenten bezig is met de voorbereidingen. Hier helpen ze elkaar onderling. Jarno krijgt nog een uitlaat in zijn handen gedrukt om hier van de week even naar te kijken. Die jongen heeft mij enorm geholpen bij de start van mijn hobby. Jarno mag vaak zijn testbank gebruiken. Ernie krijgt een uitgeleend onderdeel terug en leent het opnieuw uit voor de laatste wedstrijd.
Thuisreis
Op de terugweg vraag ik alsnog Jarno zijn hemd van zijn lijf, want voor de race was hij niet echt aanspreekbaar. Gewoon in zijn hoofd bezig met de te rijden rit. Hij heeft de liefde voor de brommer een beetje van vader Geert geërfd. Zowel Geert als Thijs zijn natuurlijk fervente motorrijders van de Niet Zeuren, Maar Scheuren club. En een van de twee is er elke wedstrijd zeker bij, als is het maar voor het rijden met de trailer want daar heb je een speciaal rijbewijs voor nodig. En de auto met trailer is zo super, die mogen ze van sponsor Elmeco gebruiken. De geweldige tent en de leren pakken zijn ook door Elmeco gesponsord. Nu kunnen ze met elkaar rijden en napraten en dat is een stuk gezelliger dan ieder apart in een auto. Het is toch ook wel prettig als je na zo’n zware ingespannen dag naar huis wordt gereden. De vonk is overgeslagen toen beide jongens zo’n 6 jaar geleden naar een brommerrace in Naaldwijk gingen kijken. Op dat moment dachten ze ‘dat kunnen wij ook’. Jarno heeft eerst drie jaar met zijn Puch gereden, is er toen een jaar mee gestopt en is daarna met dit ‘fietsie’ gaan rijden. Hij werd hiermee het 1e jaar derde, het tweede jaar 2e en nu het derde jaar 1e, dus kampioen van Nederland in die klasse. Het zat dit jaar allemaal mee, vertel hij. De vering, de wielen, het frame en motorisch gezien. Elke keer weer uitproberen en bijstellen. Alles zat gewoon mee, het materiaal was goed dus ging het rijden makkelijker, meer zelfvertrouwen, niet bang om te vallen en dan maak je grote stappen vooruit. Zijn topsnelheid haalde hij in Zeeland met 140 km. per uur. Hij had het in het begin van dit jaar niet durven dromen. Kijk naar de puntentelling, die is zo overweldigend. Hoewel een beetje meer tegengas door meer strijd had toch leuker geweest.
Het is zijn laatste jaar, het is mooi geweest. Op zaterdag 18 september kun je hem zijn laatste race zien rijden in Berghem. Het raceseizoen wordt in oktober afgesloten met een 4 urenrace in Croix in Frankrijk, met 2 coureurs die om beurten rijden. Dat wordt vast weer een gezellig weekendje weg met elkaar.
Rond zeven uur zijn we weer thuis. Zij zijn 12 uur in de weer geweest. Jarno laat de indrukken op ‘m inwerken en dan …op naar het schuur(mans)feest.
Petra Oliehoek van Es