Verslag eerste van de voetbal

FOREHOLTE GEEFT STOMPWIJK LESJE IN EFFECTIVITEIT
RON DE ROODE: “ALS STOMPWIJK ’92 NIET 100 % GECONCENTREERD IS, KUNNEN WE NIET MEE”

STOMPWIJK De opmars van Stompwijk ’92 in 3A is abrupt tot stilstand gebracht. Foreholte walste afgelopen zondag enigszins geflatteerd met 5*1 over de grijszwarten heen. De tegenstander uit Voorhout sprong vooral beter met de mogelijkheden om. Na 20 minuten was stond het elftal na drie kansen al op 3*0.
Door Hans Beukema

Door deze gevoelige tik en ongunstige resultaten op andere velden (zie uitslagen derde klasse A) moeten de Stompwijkers weer naar beneden kijken. En daar had Ron de Roode vooraf niet direct rekening mee gehouden. “Door de fraaie zeges tegen Woerden (3*1) en Blauw Zwart (1*0) had ik wel een goed gevoel over dit duel. Maar in het eerste half uur waren we niet scherp genoeg. We dekten spelers op vijf meter afstand. En als Stompwijk ’92 niet 100 % geconcentreerd is, kan het elftal niet mee. We moeten het echt van bikkelen en goed voetballen hebben”. Zeker tegen Foreholte, sinds 2001 Stompwijks ‘Angstgegner’, is dat zeer belangrijk. Drie seizoenen geleden ging het elftal namelijk met 1*7 en 0*5 de boot in. En afgelopen zondag leek het ook al snel op een dergelijke afstraffing uit te draaien. Foreholte draaide namelijk in de eerste twintig minuten op volle toeren. Vooral linkerspits Loek van Noort was niet af te stoppen. Steeds wanneer deze ‘wervelwind’ aan de bal was, was het alarmfase 1 bij de grijszwarten achterin. Dat Van Noort ook de 1*0 in de 12e minuut inleidde, was dan ook geen verrassing. De aanvaller mocht een hoekschop nemen, waaruit Marciano Blankendal simpel met het hoofd wist te scoren. De centrumspits kreeg alle ruimte van de Stompwijkers om de bal achter reservedoelman Ronald Oudshoorn te koppen. Danny Mooyman kon vanwege een hardnekkige enkelblessure niet in actie komen. De tam voetballende Stompwijkers waren nog niet eens van deze treffer bekomen, of Foreholte sloeg voor de tweede keer toe. Ronald Oudshoorn verkeek zich volledig op een houdbare schuiver van Niels van Gent. Dat de doelman niet bepaald zijn dag had, werd in de 22e minuut nog eens duidelijk. De keeper kon een inzet van dezelfde middenvelder niet voldoende keren. Omdat ook de achterhoede niet alert reageerde, kon Loek van Noort de 3*0 scoren. Daarmee leek het aantrekkelijke duel beslist. Toch had het heel anders kunnen lopen voor Stompwijk ’92 in de beginfase, wanneer het elftal wat beter met de kansen was omgesprongen. Toby van Marwijk, topscorer met zes treffers, kreeg in het begin zeker drie opgelegde mogelijkheden. Vooral de kans in de 13e minuut mocht er wezen. Doelman Marcel van der Berg beoordeelde een lange pass van achteruit volkomen verkeerd, waardoor de spits de keeper kon omspelen en voor een vrijwel leeg doel kwam te staan. Van Marwijk schoot echter te zacht, waardoor Jeroen Sieval nog redding op de doellijn kon brengen. Diezelfde Sieval assisteerde zijn keeper ook in de 19e minuut bij een scrimmage voor de goal. Na de 3*0 ging de Voorhoutse storm liggen, waardoor de grijszwarten beter in hun spel kwamen en veel persoonlijke duels gingen winnen. Toby van Marwijk kopte zijn elftal op aangeven van Hans van Benten vanuit het niets naar de 3*1. Deze treffer op slag van rust deed Stompwijk ’92 duidelijk goed, want in de tweede helft werd Foreholte op eigen helft teruggedrongen. De bij vlagen ongrijpbare Toby van Marwijk was in de 48e en 60e minuut zelfs dicht bij de 3*2, maar Vrouwe Fortuna lachte de spits ook na de pauze niet toe. Bij de eerst kans knalde de Stompwijker de bal na een fraaie solo rakelings over de lat. En na een uur bracht Marco Werkhoven met het hoofd redding op de doellijn.
Ron de Roode zag Foreholte wankelen en ging daarom na 70 minuten met vier spitsen spelen. Peter Bolleboom loste linksback Joris Disseldorp af. De strijdwijze bleek niet succesvol, want amper drie minuten later kopte Rutger Wiering de bal vallend achter Ronald Oudshoorn. In de 76e minuut tekende dezelfde spits ook nog de 5*1 aan. Beide elftallen wisselden er in de slotfase nog vrolijk op los, maar aan de stand veranderde niets meer. Stompwijk ’92 moet maar niet te lang bij de pakken neerzitten. Verliezen van de mogelijke winnaar van de eerste periode is geen schande. Bovendien krijgt het elftal krijgt in elk duel wel voldoende kansen. De spitsen moeten alleen meer gaan trainen op de afwerking, erkende ook de voorzitter van Foreholte die vol lof over de Stompwijkers was. “Die Toby van
Marwijk is één van de beste spitsen in de derde klasse”. Komende zondag treden de grijszwarten in Leiden tegen DoCos aan.