Halloween

Afgelopen weekend stond in het teken van Halloween en waren er diverse spokengroepen in het nachtelijk uur op pad. De bomen waren versierd met toiletpapier en witte geesten, zwarte heksen en andere engerds kwamen aanbellen met een prachtige tekst

Spinnenkop, spinnenkop, smerige heksensap
Spinnenkop, spinnenkop, ’n slijmerige drab
Spinnenkop, pas maar op, heeft je in z’n macht.
Brengt je angst tot leven, in de nacht.

Ik heb wat achtergrondinfo gezocht op internet en zoals bekend is Halloween een typisch Amerikaans feest. Ieder jaar op 31 oktober gaan ze in Amerika met z n allen lekker griezelen. Nederlanders hebben helemaal geen “griezelfeest” en daarom doen sommigen gewoon lekker mee met het Amerikaanse Halloween. En deze gewoonte is over komen waaien, want het is natuurlijk vreselijk spannend om verkleed in het donker langs de deuren te zwerven en snoepjes op te halen. Maar wat is Halloween nou eigenlijk voor een feest? Wat wordt er gevierd? Sommigen beweren dat het een feest voor duivelaanbidders is. Anderen zeggen dat het een onschuldig overblijfsel is van een oud ritueel.
Het woord “Halloween” is afgeleid van “All Hallows Eve”. Dat is de avond vòòr het katholieke feest “Allerheiligen” (All Hollows day) wat op 1 november valt.
De gewoonte rond “trick or treat” (zeg: trikkor triet, het betekent zoiets als “geef me iets lekkers of ik neem je te grazen”) komt helemaal niet van de Kelten, maar van een 9e eeuwse Europese gewoonte. Op 2 november (allerzielen) gingen de vroegere Christenen al lopend van dorp naar dorp overal bedelend om “zielen cake” (brood met krenten). Des te meer cakejes een bedelaar kreeg hoe meer gebeden deze beloofde te doen voor de dode familieleden van de gevers. Men geloofde dat de gebeden, zelfs van vreemden, de doden zouden helpen hun weg te vinden naar de hemel.

De Ieren gebruikten vroeger knollen als lantaarns, maar toen de immigranten in Amerika kwamen, ontdekten ze dat pompoen veel mooier waren dan de knollen om als lantaarn te gebruiken. Dus de lampionnen in Amerika werden uitgeholde pompoenen met een gloeiend lichtje erin.
Petra en internet