Verslag van het eerste

STOMPWIJK ’92 DICHTBIJ STUNT TEGEN KOPLOPER: 2*3
“ZELFS MEERBURG TRAINER PAUL VAN DER ZWAAN VOND DEZE NEDERLAAG ONVERDIEND”
Stompwijk ’92 leed afgelopen zondag tegen Meerburg (2*3) de zesde nederlaag van het seizoen. Desondanks werd het elftal door de tegenstander bedolven onder de complimenten. De koploper sleepte de zege werkelijk met alle geluk van de wereld weg. De Stompwijkers kregen zeker tien opgelegde kansen.
door Hans Beukema

Ron de Roode verliet Zoeterwoude Rijndijk dan ook als morele winnaar. Stompwijk ’92 voetbalde namelijk haast zijn beste wedstrijd van het seizoen. Alleen tegen Blauw Zwart (1*0) maakte het elftal nog meer indruk. Wanneer doelman Jarko Kortekaas niet over zulke goede reflexen had beschikt, hadden de Stompwijkers de thuisploeg mogelijk de eerste nederlaag van dit seizoen toegebracht. Een 5*5 uitslag had niet misstaan bij dit spectaculaire duel, waarin Kortekaas na afloop tot ‘man of match’ werd uitgeroepen. De keeper pareerde schoten, waar vrijwel geen enkele goalie in de derde klasse geen antwoord op zou hebben gehad. Zijn mooiste redding was nog wel op een verwoestende uithaal van Martijn Droog in de 20e minuut vanuit de tweede lijn. Kortekaas tikte de bal werkelijk op katachtige wijze met de vingertoppen over de lat heen. Meerburg leidde op dat moment met 1*0 door een treffer van Michel Turk. De boomlange spits strafte knullig verdedigen in de 2e minuut genadeloos af. Daarna was Meerburgs topscorer grote delen van het duel onzichtbaar. Dat kon van de Stomp wijkse spitsen absoluut niet gezegd worden. Martijn Droog, Toby en Timo van Marwijk joegen de Zoeterwoudse achterhoede 90 minuten lang de stuipen op het lijf. Het drietal dook voortdurend voor Jarko Kortekaas op, maar de spelers hielpen vrijwel alle kansen om zeep. Timo van Marwijk liftte de bal in de 38e minuut zelfs over een leeg doel heen. Een verdediger schoof hem de bal na een duel met Toby van Marwijk in het strafschopgebied pardoes in de voeten.
Het fysiek sterke Meerburg had het vizier veel beter afgesteld, wat in de 40e minuut wel bleek. Luan Kameri knalde de bal op aangeven van Sjors Kortekaas zeker dertig meter afstand over Ronald Oudshoorn heen. De keeper was volstrekt kansloos op deze granaat. Deze 2*0 kan zomaar tot doelpunt van het jaar in de Leidse regio worden uitgeroepen. Toch bracht Timo van Marwijk Stompwijk ’92 voor rust nog op 2*1. De spits reageerde alert bij een ongelukkige kopbal van Sander van Haastert op zijn eigen lat. Na deze gelukkige treffer gingen de opportunistische voetballende Stompwijkers driftig op jacht naar de 2*2. Vooral de kans van Erwin Oudshoorn in de 49e minuut mocht er wezen. De middenvelder schoof de bal op aangeven van Timo van Marwijk voor een vrijwel verlaten doel net naast. Maar tussen de 60e en 70e minuut kraakte Meerburg zo mogelijk nog meer in al zijn voegen. De in paarse tenues uitgedoste spelers kregen werkelijk kans op kans. De thuisploeg bleef met de grootst mogelijke moeite overeind. Sander van Haastert moest in de 68e minuut zelfs een bal van de eigen doellijn aftrappen. En in de 71e minuut ranselde Jarko Kortekaas een inzet van Timo van Marwijk over de lat heen. De vleugelspits stond daarbij oog in oog met de fantastische doelman. Ondanks het Stompwijkse overwicht kreeg Meerburg ook nog wel enige grote kansen. Tim van Rijn bijvoorbeeld moest zijn doelman in de 56e minuut op de doellijn assisteren om een inzet van Michel Turk onschadelijk te maken.
Deze mogelijkheid liet de topscorer nog missen, maar in de 73e bracht Turk Meerburg wel op 3*1. De spits ontdeed zich daarbij handig van Wouter van Santen en schoof de bal beheerst achter Ronald Oudshoorn. Een foute pass op het middenveld werd de Stompwijkers dus fataal. Toby van Marwijk bracht de paarszwarten in de blessuretijd nog wel op 3*2, maar de tijd voor een enorm slotoffensief was tekort. Erwin Oudshoorn maakte deze treffer niet meer mee. De aanvallende middenvelder moest het veld strompelend met een flinke blessure aan het gezicht verlaten. Oudshoorn kreeg bij een luchtduel een elleboog in zijn gelaat. Mogelijk moet hij daardoor komende zondag de confrontatie tegen het eveneens laaggeklasseerde DOSR missen. Dan moet Stompwijk ’92 perse drie punten pakken, anders staat het elftal mogelijk weer onder de rode streep. Gezien het vertoonde spel in de eerste negen competitieduels is dat absoluut ongelofelijk. Het benutten van de kansen blijft volgens Ron de Roode echter het grootste probleem. “Anders hadden we tegen Meerburg minimaal een gelijkspel behaald. Zelfs hun trainer Paul van der Zwaan vond onze nederlaag zwaar onverdiend”.