MARATHON SCHAATSEN

De muziek stond ons op te wachten afgelopen zaterdag in Deventer. De sponsor van de Nefit ploeg pakte daar flink uit en deelde massaal vrijkaarten uit, dat zorgde voor drommen publiek. Bovendien is De Scheg de thuisbaan van Jan Maarten Heideman, Eric Hulzebosch en Roel van Hest. Deze hebben natuurlijk ook aantrekkingskracht. De supporters kregen waar voor hun geld. Een spannen de, levendige wedstrijd op zwaar aangeslagen ijs. Daardoor moesten veel rijders diep in hun reserves tasten.Uiteindelijk, met nog 50 ronden van de 125 te gaan, lukte het vier rijders, waaronder Joost Juffermans, een halve ronde voorsprong te nemen. Dit werd een kat en muis spel. Eerst sprongen er nog vier rijders naar de vier koplopers en later nog 14, zodat er 22 man, na 30 ronden keiharde koers, achter bij het peloton aansloten. De 22 koplopers reden nog 10 ronden extra en dat leverde een spannende finale op waarbij Kurt Wubben uit Pijnacker niet al leen de sterkste maar ook de slimste was. Hij won deze fantastische wedstrijd voor Bert Jan van der Veen en Ard Alders. Henk Angenent werd solo 4e. Bij de dames won wederom Danielle Bekkering voor Mischa Coolen en Jolanda Langeland. Joost Juffermans behoort inmiddels tot de top 10 van de Nederlandse Marathon schaatsers. Door zijn initiatief werd de wedstrijd keihard gemaakt. Zaterdag lukte het net niet om met de drie andere vluchters een ronde te pakken.Er kwamen er nog 18 bij. Daardoor werd de finale een stuk lastiger. Joost eindigde als 12e. Martijn van Es miste net de slag om met de groep van 18 rijders naar de 4 koplopers te rijden. Hij reed verder een goede wedstrijd. Hij finishte als 33e. De vorm is er en de punten kom er vast aan. Volgende week begint de Greenery Six en dan komt de goede vorm goed van pas. Mariska Scholtes zat afgelopen vrijdag bij de Peter van Vlietcup met nog 3 ronden te gaan op de derde plaats. Jammer genoeg werd ze opzij geduwd en was daardoor uit balans. Dit resulteerde slechts in een 3e plaats waar de overwinning in het verschiet lag. Deze keer een bos fresia’s mee naar huis.
De volgende wedstrijden zijn: Vrijdag as. de Peter van Vliet cup en zaterdag voor de landelijke rijders dames A en B de 9e wedstrijd om de Essentcup in Haarlem. Start om 19.30 uur. Dinsdag 7 december gaat de Greenery Six van start in Breda vervolgens Eindhoven, Assen, Alkmaar, Utrecht en de finale op zondagmiddag de 12e op de Haagse Uithof. Deze laatste natuurlijk speciaal aanbevolen voor het supporteren van ons twee kanjers Joost Juffermans en Martijn van Es.
Aad de Haas