Muizenissen

Toen ik van de week in de tuin een sigaret op stak werd mijn rookpauze muzikaal bijgestaan door een koolmees die, eindelijk, onze tuin gevonden heeft om daar te genieten van de opgehangen sliert pelpinda’s. Ik wees haar/hem er op dat we óók een vogelhuisje aan de schuur hebben hangen zodat hij/zij in het voorjaar daar een gezin kan stichten. Aangezien wij een redelijk grote tuin hebben, hebben we het toch maar gehouden bij één huisje in plaats van 350 huisjes, zodat het groen in onze tuin de ruimte die dat nodig heeft gewoon kan blijven behouden. Dat is een kwestie van logisch nadenken. Ik probeer me voor te stellen hoe het zou zijn als er in Stompwijk 350 woningen bij worden gebouwd. Want dat gaat uiteraard ten koste van een flink stuk groen. Enkele Leidschendamse politieke partijen hebben daar al over nagedacht en toen ze hoorden dat het geld kon opleveren hebben ze ingestemd met de bouw, terwijl een flink aantal Stompwijkers dat niet zien zitten. Maar ja, wat kan de politiek dat schelen, die beginnen pas naar je te luisteren wanneer er verkie zingen opkomst zijn….Stel dat de bouw echt door gaat, dan verdubbelt Stompwijk bijna wat inwoners betreft en aangezien één en één twee is bedenk ik me dat de Bank en het Postkantoor dan ook wel weer zullen terugkomen en mag de Supermarkt wel aan uitbreiding gaan denken. En misschien een tram? Ik zie het al helemaal voor me, over de Stompwijkse weg, dan heeft Stompwijk er direct een achtbaan bij! Dat is pas prestige! Wedden dat de burgemeester dan ook aanwezig zal zijn bij de aankomst van Sinterklaas? Of moet dan eerst de Koningin uitgenodigd worden? Ach ja, de kolder in de polder. Toen wij nog in Stompwijk woonden stikte het van de koolmezen in onze tuin. Waarom? Omdat het daar zo lekker groen is. Ze zullen nu wel massaal weg vliegen naar Leidschenveen, want daar begint het groen steeds meer te ontluiken. Ze moeten toch ergens heen? Ooit besloot de politiek met het veilig stellen van het Groene Hart maar ze geven nu liever de voorkeur aan de groene euro’s. En, nogmaals, aan prestige, zodat ze later aan hun klein kinderen kunnen vertellen dat zij ervoor gezorgd hebben dat Stompwijk zo ‘groot’ is geworden. Eén van de partijen die de bouw wel zien zitten hebben volgens de archieven veel stemmers in Stompwijk dus die spelen met vuur. En spelen met vuur is gevaar lijk. Dat leg ik regelmatig mijn kinderen uit en die snappen dat dan ook. Gelukkig heeft de jeugd de toekomst!
Arjen Veldhuizen