VAN MARWIJK REDT GRIJSZWARTEN OPNIEUW

RON DE ROODE: “STOMPWIJK ‘92 GAAT NU TOCH MET EEN GOED GEVOEL DE KERST IN”

Toby van Marwijk heeft patent op belangrijke doelpunten in de slotfase voor Stompwijk ’92. Bezorgde de spits zijn elftal tegen Voorschoten ’97 (2*2) nog een vooraf niet ingecalculeerd punt in de strijd tegen degradatie. Afgelopen zondag was één bevlieging van de goalgetter in de 87e minuut zelfs goed voor een uiterst kostbare zege tegen DONK (2*1) uit Gouda. Iedereen had zich al met een gelijkspel verzoend. door Hans Beukema

Ron de Roode sprak na afloop van het uitermate aantrekkelijke schouwspel dan ook van een prettige afsluiting van de eerste seizoenshelft. “Want we gaan nu echt met een lekker gevoel de kerst in. Bovendien was de zege ook broodnodig gezien de uitslagen op de andere velden. Ook onze concurrenten ESTO, VEP, ONA en Woerden pakten de volle buit. Daardoor blijven we keurig in het spoor van die ploegen. Met een gelijkspel of zelfs verlies was er toch een gaatje ontstaan.”, vertelde een zichtbaar opgeluchte trainer. Stompwijk ’92 had sinds 17 oktober niet meer weten te winnen. Maar tegen DONK bevrijdde het elftal zich eindelijk van dat enorme complex. Uitgerekend tegen de ploeg die Stompwijk ’92 in Gouda met 6*1 een enorm pak slaag gaf. Maar het DONK van afgelopen zondag was van een beduidend minder kaliber dan de formatie op 12 september. Vooral de achterhoede stond bij tijd en wijle te schutteren. En dat deed de geel zwarten in de 9e minuut al de das om. Martijn Droog kon vanwege een haperende buitenspelval ongehinderd op doelman Patrick de Blok aflopen en de bal binnen schieten. De spits stond tot grote verrassing van de Gouwenaren op het moment van spelen van de bal niet offside. Ook na deze 1*0 deelde Stompwijk ’92 de lakens uit. De DONK defensie kreeg maar geen vat op de halen van achteruit. Daardoor konden de spitsen zich heerlijk uitleven in de voorhoede. De geel zwarten kwamen handen en voeten tekort om met name Toby van Marwijk af te stoppen. De 2*0 kan dan ook elk moment vallen. Maar de Stompwijkers sprongen nogal slordig met de mogelijkheden om. Toby van Marwijk had de bal in de 29e minuut zelfs in een leeg doel kunnen tikken, wanneer de voorzet van Martijn Droog wat harder was geweest. Verdedigers waren in geen velden en wegen te bekennen. Maar ook Van Marwijk verprutste een 100% kans. De spits kwam na weer een slecht werkende Goudse buitenspelval vogelvrij voor doelman De Blok te staan. Maar de keeper kon de bal buiten het strafschopgebied nog van zijn voet afplukken.

En zoals wel vaker scoort de tegenpartij dan. In de 35e minuut bracht Carlos Tavares DONK verrassend op 1*1. Deze gelijkmaker kwam hard aan bij de thuisploeg, want vanaf dat moment namen de gasten het heft steeds meer in handen. Vooral scherpschutter Jeroen de Jong, in de afgelopen drie seizoenen steeds goed voor 25 goals in de vierde klasse, deed Stompwijk ’92 enkele malen flink schrikken. Op slag van rust knalde de DONK topscorer (al goed voor tien treffers) de bal centimeters over de lat. Direct na de theepauze moest Jorrian Hendriks zelfs met het hoofd redding op de doellijn brengen. Ook na deze opgelegde kans bleven de makkelijk scorende Gouwenaren enige tijd de betere ploeg. Vooral Carlos Tavares bezorgde de grijszwarte defensie met zijn lange rushes veel koppijn. Het is dat het rendement van Tavares nogal laag was, anders had de ‘wervelwind’ zijn ploeg in de 55e minuut wel op 2*1 gezet. De spits kon zomaar op Danny Mooyman aflopen, maar hij schoot ruim naast. “Ik was dan ook wel erg blij dat de trainer hem kort daarna wisselde voor een extra middenvelder. Hij was vreselijk gevaarlijk”, bekende Ron de Roode. Het bleek geen gelukkige vervanging, want Stompwijk ’92 kwam weer terug in de race. Echt grote kansen kregen beide teams niet meer. Daardoor leek het duel op 1*1 af te stevenen, wat gezien de tweede helft wel een terechte uitslag was. Maar Toby van Marwijk deed de Meerhorst in de 87e minuut toch nog op zijn grondvesten tillen. De spits kwam na een doorkopbal van Mitchell de Groot ineens vrij voor doelman De Blok te staan. Van Marwijk bedacht zich geen moment en knalde de bal in de kruising. Uitzinnig van vreugde stormden de Stompwijkers op hun trainer af voor een klein feestje. Want met dit scenario had niemand meer rekening gehouden. De DONK spelers zaten er verslagen bij, want ook in hun zesde uitduel bleven de Gouwenaren met lege handen. Stompwijk ’92 pakte dus drie cruciale punten in de strijd tegen degradatie. Het komende duel tegen ESTO (23 januari) wordt zo mogelijk nog belangrijker. Bij winst komen de Stompwijkers weer boven deze concurrent en dus de rode streep te staan.