Bestemmingsplan Vlietland Noordoost 2005

Het college heeft op 21 december 2004 het ontwerp bestemmingsplan `Vlietland Noordoost 2005´ vastgesteld. De vaststelling komt na een zorgvuldige afweging en verwerking van alle ingebrachte zienswijzen naar aanleiding van een eerder ontwerp bestemmingsplan. Vanaf 14 januari 2005 ligt het plan ter inzage. In 2002 heeft het ontwerp bestemmingsplan al ter inzage gelegen. Uit de vele reacties die toen zijn binnengekomen bleek dat er vrees bestond dat de verdere inrichting van het gebied ten koste zou gaan van de openbare dagrecreatie, de gratis toeganke lijkheid van Vlietland en de aanwezige natuurwaarden. Om deze vrees weg te nemen heeft de gemeente besloten een nieuw ontwerp bestemmingsplan te laten opstellen waarin de vele reacties zijn verwerkt. Het bestemmingsplan wat nu ter inzage wordt gelegd biedt een duidelijke juridisch planologische regeling met behoud van de ruimtelijke kwaliteit. Met dit besluit vervalt het oude ontwerp bestemmingsplan Vlietland Leidschendammerhout.
Het bestemmingsplan beoogt door toevoeging van nieuwe sport , recreatie en verblijfsvoorzieningen een verlenging van het seizoen, waardoor het gebied het hele jaar gebruikt kan worden. Een kwaliteitsverbetering van Vlietland en daarmee de vergroting van het aantal bezoekers, versterkt tevens het draagvlak van de aanliggende recreatieve gebieden (Groene Hart, Landgoederen, duinen). De nieuwe voorzieningen worden gesitueerd op gronden waarvan in de praktijk is gebleken dat deze niet of nauwelijks gebruikt worden. In het nieuw in te richten gebied wordt plaatsgemaakt voor zowel verblijfs als dagrecreatie. De voorzieningen worden zodanig ingepast dat het gebied zijn groene karakter behoudt. Openbare voorzieningen blijven behouden en worden verder versterkt. Ook behoudt het gebied zijn ecologische functie door een groene en waterrijke inrichting.
Alle belanghebbenden die met betrekking tot het ‘oude’ ontwerp bestemmings plan zienswijzen hebben ingediend krijgen in januari antwoord op hun ziens wijze. Het bestemmingsplan wordt van 14 januari tot en met 10 februari 2005 ter inzage gelegd in de Servicecentra en is via de website www.leidschendam voorburg.nl na te lezen. Na de ter inzage legging en behandeling van eventuele nieuw ingekomen zienswijzen zal de gemeenteraad medio juni besluiten omtrent de vaststelling.