JOOST JUFFERMANS WINNAAR IN ASSEN

Afgelopen weekend zijn er twee wedstrijden om de Essentcup verreden. Zaterdag bij 2 graden in Amsterdam op de open Jaap Edenbaan werd er gekoerst over 150 ronden. Niemand kreeg de lengte om weg te rijden, waarom is mij niet duidelijk. De wedstrijd werd er in ieder geval niet leuker door. Miel Rozendaal en zijn kemphaan Roel Hest waren wegens schorsing niet aanwezig. In de massasprint viel Ralf Zwitser en de Fransman Michaud. Deze waren daardoor bijvoorbaat kansloos. Jan Maarten Heideman won de sprint voor Andries Landman en Arjan Stroetinga. Zondag in Assen, onder prima omstandigheden, leek het net zo te gaan. Maar met nog 40 ronden van 125 te gaan was het Ralf Zwitser met Jeroen de Vries die samen op avontuur gingen. Casper Helling van de ons wel bekende ploeg Intercarpart.NL volgde op enige afstand, daarachter durven nog twee man, Arjan Decker en Joost Juffermans, de sprong te wagen naar de twee koplopers. De vijf kwamen na noeste arbeid samen om met vereende krachten naar het peloton toe te rijden. Rozendaal won de sprint van het peloton, de vijf koplopers hadden toen nog tien zenuwslopende ronden te gaan. Een kat en muis spel waarbij Zwitser niets toeliet. In de laatste ronde werd het beslist. In de hectische sprint viel Zwitser en was Jeroen de Vries uit balans en werd Joost Juffermans de verdiende winnaar. Bij de dames won wederom Danielle Bekkering voor Jolande Langeland. Martijn van Es reed in beide wedstrijden beresterk. Martijn verzamelde nog een aantal punten voor het sprintklassement en staat daar nu derde in. De vorm is er en dat gaat wat worden op de Oostenrijkse Weissensee. Joost Juffermans zijn seizoen kan niet meer stuk een tweede plaats in het begin van het seizoen en nu als winnaar op het podium in Assen. Joost kan het zelf bijna nog niet geloven. “Ik was nog niet eens zo goed” zei hij. “Tja” zeg ik dan “wat moet het dan niet worden als ie goed is.” Ploegmaat Henk Angenent was niet in Assen aan de start dus Joost stond er alleen voor. Met een fenomenale inhaalrace met Decker naar de twee koplopers en de verdere aansluiting met het peloton was een interessant schouwspel. Gaat het lukken? Heeft het peloton nog kracht om nog een keer aan te zetten? Dat is altijd de vraag. Joost was voor mij de terechte winnaar. Hij had veel werk verzet en daar hebben andere van geprofiteerd om de ronde voorsprong te behalen. Mariska Scholtes was vorige week twee keer in actie, maandag bij het gewest en vrijdag bij de Van Vlietcup. Geen bloemen deze keer 9e en 6e. Vrijdag is de finale van de Van Vlietcup en Mariska staat daar tweede in het Klassement. Bijna zeker dat de bloemen en een beker mee naar huis gaan.Ook Jolanda de Winter was maandag actief bij het gewest. Helaas kon ze geen uitslag rijden. Volgende wedstrijden: vrijdag de Van Vlietcup start om 22.15 uur en zaterdag in Eindhoven de 14e wedstrijd om de Essentcup start om 19.30 uur en zondag gaat het Peloton naar Geleen. Start om 14.00 uur. Aad de Haas