Langs de lijn

De vrouwen van de Oud Prinsen namen afgelopen zaterdag zitting in de Tweede (slaap)kamer. De kamer werd ondersteund door minimaal 20 Balkenende’s, met de hand getekend door Marie José Caspers. Alleen zij kan ‘rete snel’ om met haar eigen woorden te spreken, een karikatuur neerzetten en dan ook nog prachtig inkleuren. We mochten echt gezien worden.
Met 4 kopstukken op de kar en veel spandoeken er omheen hebben we de route afgelegd en ondertussen werd door het Programma “Stompwijk Vandaag en Den Haag morgen” opgenomen. Door cameravrouw Marjo Balkenende werd alles vakkundig vastgelegd voor het nageslacht en door reporter Petra Balkenende werden vragen langs het parcours gesteld over de ‘Poppenkast’.
We waren de 5e wagen op een rij en al snel werd door de heer Piet van Wissen (vanuit omgeving Zutphen) gesuggereerd ‘dat het lijkt alsof er een politiek probleem speelt.’ Bij Piet en Carla Bregman werd door ZZ een compleet nieuwe woonwijk in het groen geplaatst. Carla liet sportief weten dat het een erg origineel idee was.
Reacties als ‘het wordt elk jaar mooier en groter’ waren volop aanwezig. En ‘gelukkig niet zoveel reclame als in Leidschendam.’ Een meneer uit Wassenaar op de fiets kwam op het geluid af en gaf aan dat het beter zou zijn elk jaar een paar woningen te plaatsen, zodat alles meegroeit. Hij had gehoord dat Stompwijkers graag kinderen maken!
En echtpaar op de fiets uit Zoetermeer geniet zichtbaar en ook in Zoetermeer zijn de plannen over de woningbouw bekend. ‘Het is een leuk dorp zo, dat moet zo behouden blijven.’ Een volgende ‘Zijn ze helemaal achterlijk geworden in Den Haag, dan kunnen ze je beter gelijk begraven. Nee zoveel tegelijk dat zou zonde zijn.’ Ze fietsen niet voor niets zo graag in de omgeving van Stompwijk.
Een meneer staat verplicht geparkeerd met de auto langs de route en hij vindt het er allemaal erg gezellig uit zien. Dit is toch stukken beter dan in een file staan? En geheel positieve benadering. Beter dan de heer die een klus te klaren had in Stompwijk en zich aan het begin van de route zat te ergeren over het feit dat de optocht niet aangekondigd had gestaan in de dagbladen en hij nu noodgedwongen zijn tijd zat te verdoen.
Een mevrouw op de brug bij het Tuinbouwcentrum vindt de optocht schitterend. Ze komt uit Moerkapelle, maar doet graag haar boodschappen hier bij de COOP, gewoon voor de gezelligheid. Ik ontmoet een heer uit Den Haag, die hier vroeger
27
zo graag viste in de Stompwijkse Vaart bij het Blesse Paard. Hij kwam toevallig langs en vindt dat Stompwijk zo moet blijven. Ik kan lang niet al mijn aantekeningen meer lezen en vind woorden zoals, leuk, creatief, hartstikke leuk, aardig, geweldig, indrukwekkend, veel soorten muziek, muziek voor jong en oud. Aad Janson vindt de bouwplannen net een toneelstuk, buurvrouw Leoni is er van overtuigd dat de zaak niet door gaat, de Vrienden van Stompwijk maken zich hier sterk voor. Ze heeft deze week nog een verrassende term gehoord ‘Beleid is dynamisch’.
Sommige fietsers komen op het geluid af en sommigen zijn verrast overvallen door de optocht. Auto aan de kant en genieten. Enkele bewoners van Swetterhage genieten zichtbaar op het kruispunt van het Blesse Paard. José van Santen vindt het leuk dat de politiek zo leeft in het dorp en hiermee de optocht een speciaal tintje krijgt. Een mevrouw uit Zoetermeer, ze heeft in Stompwijk gewoond, is samen met de kinderen aan het fietsen en ze vindt dat Stompwijk groen moet blijven en geen 2e Leidschenveen moet worden. Adriaan Hilgersom gaat elk jaar naar de optocht kijken in Roelofarendsveen en daar ziet hij altijd zoveel kinderen meedoen met verbouwde wagentjes en versierde fietsjes. Andere optocht dat wel, maar het zou zo leuk zijn als er meer kinderen aan meededen. Kijk net zoals sneeuwwitje en de boze heks. Het appeltje ligt in een mandje op de wagen. Marian Pijnacker heeft vorig jaar ook meegedaan met Gina en blijft het proberen om mee te doen. Verdiend vallen ze in de prijzen.
De video opnamen zijn helaas mislukt, biertje over de camera, waardoor de batterijen gingen roesten, u zult het met een zwart wit uitzending in dit blad moeten doen.
Namens de vrouwen van de Oud Prinsen, alaaf!
Petra Oliehoek van Es