Muizenissen

Honderdenzes euro betalen wij aan hondenbelasting en voor dat geld mag ie niet eens op straat zijn behoefte doen. Het lijkt wel of de waarde van onze hond stijgt dus over een paar jaar, als we een kleine tweehonderd euro aan hondenbelasting betalen, kan ik ‘m verkopen met winst! Terwijl ik mijzelf weer kwaad zit te maken over de veel te hoge gemeentelijke belastingen, staat Youri achter mij heen en weer te springen want hij wil ook achter de computer. Het “Ga lekker buiten spelen!” helpt niet meer want hij is ‘sneeuwmoe’, hij heeft weer voor 20 jaar genoeg sneeuw gezien. We hebben wel veel lol gehad hoor, van de sneeuw. Zelfs een echt sneeuwballen gevecht met alle buurtbewoners, in de avond en wel een heel uur lang. Dat was pas spannend! En leuk! Ik weet zeker dat de jongens dit zich later nog zullen herinneren. Waarom? Omdat het spontaan begon en omdat ineens vaders en moeders zich weer even jong voelden. Want dat willen we toch eigenlijk allemaal, weer terug naar onze jeugd? Maar de realiteit schudt me weer wakker en ik bekijk de andere giga rekeningen van de Gemeente en zucht eens diep. Sil begint zich nu ook met mij te bemoeien want hij wil wél naar buiten. Sinds de sneeuwval is hij eigenlijk niet meer naar binnen te slaan. Logisch, want het is voor hem voor het eerst dat hij een écht pak sneeuw mee maakt. En het allerleukste is het feit dat zijn moeder niet boos wordt als hij weer eens zeiknat thuis komt. Ons huis was deze afgelopen week een grote droger: in welke ruimte je ook kwam hingen kleren te drogen.Ik bel mijn vader op om te zeggen dat ik een webcam op internet ontdekt had die op WestTerschelling gericht staat. En of hij dan even de fiets wilde pakken om er vervolgens naar toe te rijden zodat wij naar hem konden zwaaien en hij naar ons. Eigenlijk wist ik het antwoord al, ik ken mijn vader: “Helaas, ik moet vanmiddag niet naar West maar ik ga een slag om Oost maken….” Dat heb je met die 65 plussers, die zijn lekker dwars en doen niets anders dan genieten van hun vrije tijd. Sil is ondertussen naar buiten gegaan en Youri heeft het opgegeven wat de computer betreft. Hij begint nu met zeuren dat hij wilt voetballen want hij heeft al ‘wéken en weken’ niet meer gevoetbald. Puntje voor hem want de laatste tijd keuren ze steeds alles af. En dat is niet eerlijk! Ach jongen, zeg ik hem, ze keurden zelfs de wedstrijd tussen Ajax en AZ af….Ooit hebben ze daar heel veel geld in een nieuw stadion gestoken waar je áltijd in zou kunnen voetballen. Altijd? Nou, bijna altijd. Persoonlijk denk ik dat de selectie van Ajax nog niet klaar was voor een confrontatie tegen de num mer twee. Sven heeft inmiddels zijn pyjama omgeruild voor een trainingsbroek met trui en houdt vol dat hij zijn tanden gepoetst heeft en zijn haren gekamd. Na een reuk controle “Zeg eens hondenhokkie” bleek het eerste uitgevoerd te zijn maar zijn haren zaten nog net zo als hij zijn kussen verlaten had. Maar ach, wat zou het, het is vakantie! En die is voorbij. Héérlijk!
Arjen Veldhuizen