Ton de Rooij

“AL WAT HET OOG ZIET VALT ZONDER KLEUR IN ’T NIET.”

Afgelopen weekend stonden bij Ton de Rooij de deuren wagenwijd open. Het 25 jarig jubileum werd gevierd. Ton is een vaste adverteerder in de Dorpsketting en dat op zich is al aanleiding genoeg om een bezoek te brengen aan hun splinternieuwe bedrijfsruimte. Hier kwam nog eens bij dat we zijn uitnodigingsadvertentie van het open huis waren vergeten te plaatsen. Zonder meer slordig. Dat moet goed gemaakt worden.

Ik heb een onderhoud met zoon Mathieu en krijg een privé rondleiding door een bijzonder kleurrijk gebouw, direct aan het water. De muren vormen de beschoeiing. In de ontvangstruimte staan prachtige bloemstukken in allerlei kleuren te geuren, waaronder een van Haarhuis Events.
In de ‘vloerbedekking’ is hun nieuwe logo voor het applicatiebedrijf verwerkt. De 15 meter lange wand hangt vol met kleurenstalen en vormt op deze manier een kleurenwaaier en hier is Mathieu terecht trots op. De panelen kunnen van de wand gehaald worden om te zien of de kleuren met elkaar combineren. Het pand kenmerkt zich door ruimte, licht en kleur. En van dit laatste moeten zij het hebben.

Kleur bekennen
Zijn vader werkte in die tijd voor een schildersbedrijf dat wel eens opdrachten kreeg om een tennisbaan te spuiten. Het bedrijf zag hier voor de rest geen brood in, maar Ton wel. In de jaren 70 kwam tennis steeds meer in opkomst. Op 15 maart 1980 spuit hij voor het eerst twee nieuwe tennisbanen, de spullen staan achter in het schuurtje opgeslagen en het scheelde niet veel of de tennisnetten lagen onder de bedden. Later vestigt hij zich in een pand aan het Oosteinde, waar hij ongeveer 3 jaar heeft gezeten. Toen dat te klein werd, is er intrek genomen in het pand van garage Verstegen. Er is nog een bedrijfsruimte op de Schenkel, dat gaat nu weg en hier worden straks huizen gebouwd. Het 40 jaar oude gebouw functioneerde niet meer naar het zin en vlak naast dit gebouw is dus het nieuwe pand gebouwd. In december zijn ze verhuisd en de afgelopen maanden is er keihard gewerkt om voor het 25 jarige jubileum alles onder controle te hebben.

Seizoenswerk
Het aanleggen van tennisbanen is gebonden aan het seizoen, in de winter leverde dit onvoldoende werk op. Er werd regelmatig gevraagd of hij iets kon spuiten en zoals bekend, spuit hij alles behalve auto’s. Dus keukens, kasten, vazen je kan het zo gek niet verzinnen of hij spuit het. Zelfs golfballetjes voor promotie doeleinde. En dan kan er ook nog een logo op. Ze hebben hier zelfs eigen apparatuur voor ontwikkeld! Alleen is er nu veel concurrentie van de goedkope dollar.
De nieuwe spuitruimte is pakweg 15 meter lang en het plafond is eigenlijk een grote afzuigkap die aan drie kanten de lucht ververst en direct de nevelen afzuigt en filtert. Bij een spuitcabine dacht ik aan een afgesloten ruimte. Maar niets van dit al. Ook hier een ruime en lichte werkruimte met doorkijk plastic gordijnen. Ze hebben natuurlijk de vaste klanten, meubelmakers die hun meubels laten spuiten. De verf wordt gecombineerd met een slijtvaste laag. Niet alleen verven, maar ook lakken. De kleuren blijven beter behouden en de laag is kras en stootvast. Ik zie een leuk ladekastje dat helemaal in eigentijds kleuren is gespoten, aangeleverd door een particulier, want iedereen is welkom.
Een ideale combinatie dus tennis en applicatie. Deze twee takken zijn inmiddels echt gesplitst en hebben nu ook ieder hun eigen logo.

Kennis in Tennis
De kennis in tennis bestaat uit het feit dat het bedrijf zich gespecialiseerd heeft in het aanbrengen van een coating door middel van spuittechniek. Dus op het beton wordt een door hen zelf ontwikkelde laag aangebracht en hierna bespoten. De meeverende laag is als balsem voor de knie en enkelgewrichten van de spelers. Ik lees op de internet site dat sinds 1 december 1998 Ton de Rooij Tennis BV toegevoegd is aan de lijst van KNLTB Official Suppliers en mogen zij zich KNLTB Official Court Supplier noemen. Dit houdt onder andere in dat zij zorg dragen voor de wedstrijdbanen van alle in Nederland gehouden Davis Cup en Fed Cup wedstrijden en de wedstrijdbaan voor de jaarlijkse KNLTB Masters. Dat is nogal wat.
Er is voor het jubileum een speciaal boekje gemaakt en ik zie hierin dat zij ook internationaal meetellen. Er worden banen aangelegd in de Benelux, Engeland en Frankrijk, maar ook in Siberië, Saoedi Arabië . Wat te denken van het aanleggen van een tijdelijke tennisbaan in een zandbak bij de piramides van Gizeh. De baan heeft dienst gedaan voor een toernooi van twee dagen en is toen weer afgebroken.

Open deur
Aflopen weekend stond het jubileum centraal. Bij de opening werd door de voorzitter van de branchevereniging schildersbedrijf (Fosag) een deur geopend en door de technisch directeur van de tennisbond de tweede. Door de deuren heen kwam het Zoeterwoudse Shantikoor al zingend naar binnen, de stemming zat er direct goed in. Vrijdagavond was speciaal voor genodigden en dat waren er al gauw ruim tweehonderdenvijftig. Zaterdag en zondag stonden de deuren open voor de overige belangstellenden. ‘Zaterdag was het nog wel te overzien en kon er nog wel hier en daar wat vertelt worden, maar zondag was het echt een gekkenhuis’, vertelt Mathieu stralend. Ze kijken terug op een bijzonder geslaagde dag.
Petra Oliehoek van Es