Helpdesk voor penningmeesters

Adviesgroep Vrijwilligers breidt ondersteuning uit
De Adviesgroep Vrijwilligers Leidschendam Voorburg heeft haar activiteiten uitgebreid met een helpdesk voor penningmeesters van vrijwilligers organisaties. Dit initiatief is een antwoord op diverse vragen die de Adviesgroep sinds de oprichting medio vorig jaar ontving op het terrein van de financiële administratie.
Vrijwilligersorganisatie uit de gemeente Leidschendam Voorburg kunnen een beroep voor ondersteuning doen op een groep lokale adviseurs, verenigd in de Adviesgroep Vrijwilligers Leidschendam Voorburg (AVLV). Het kan hierbij gaan om uiteenlopende verzoeken om ondersteuning. De Adviesgroep Vrijwilligers Leidschendam Voorburg is een initiatief van de gemeente in het kader van het project ‘Vitaal Vrijwilligerswerk’ dat loopt van 2002 tot en met 2005.
Adviseurs van de Adviesgroep hebben inmiddels al diverse organisaties een stapje verder op weg geholpen bij de aanpak van specifieke knelpunten. Het ging hierbij om uiteenlopende vraagstukken als: “Hoe vinden wij een nieuwe voorzitter?”, “Hoe komen wij aan geld voor de inrichting van ons nieuwe gebouw?”, “Hoe geven we ons jubileum vorm?”, “Hoe zetten we onze overeenkomst om samen te werken om in een rechtspersoon?”, “Hoe vinden we nieuwe sponsors?”.
De Adviesgroep bestaat uit tien adviseurs afkomstig uit Leidschendam Voorburg met ruime bestuurlijke ervaring in het vrijwilligerswerk met daarnaast een specifieke professionele expertise op terreinen als: public relations, personeel en organisatie, informatie en automatisering, projectinrichting, arbo, milieuzorg en kwaliteit. Een aantal van de adviseurs beschikt over jarenlange leidinggevende ervaring en een uitgebreid netwerk. Zij zetten zich vrijwillig in om andere vrijwilligers een steuntje in de rug te geven. Zij doen dit door te adviseren in de aanpak van bepaalde zaken, door kleine projecten zelf op te pakken of door aanvullende deskundigheid te zoeken in hun eigen netwerk of daarbuiten. Een bank en een notariskantoor verlenen tevens hun belangenloze medewerking.
Met een beroep op de Adviesgroep krijgt een vrijwilligersorganisatie op deze manier er tijdelijk extra bestuurskracht bij. Ook vrijwilligersorganisaties die niet direct te kampen hebben met knelpunten, kunnen profijt hebben van de AVLV. Adviseurs zijn uitstekend inzetbaar voor begeleiding van beleidsontwikkeling of het formuleren van een nieuw aanbod. Voor praktische vragen op het terrein van de financiële administratie is de Adviesgroep uitgebreid met enkele ervaren penningmeesters die andere penningmeesters kunnen helpen.
Vrijwilligerorganisaties die gebruik willen maken van de inzet van adviseurs van de AVLV of de helpdesk voor penningmeesters, kunnen zich melden via het aanmeldformulier op de gemeentelijke website www.leidschendam voorburg.nl. Onder voorzieningen, doorklikken naar ‘vrijwilligers’.Op deze site is ook meer informatie te vinden over de AVLV. Na aanmelding neemt de projectleider, Marjan van Mastrigt, contact op voor het maken van een afspraak. Adviestrajecten worden doorgaans door twee adviseurs in onderlinge samenwerking uitgevoerd. Aan de inzet van de AVLV adviseurs zijn geen kosten verbonden. Vrijwilligersorganisaties die op zoek zijn naar meer vrijwilligers, kunnen contact opnemen met het vrijwilligersservicepunt dat is ondergebracht bij het WeD, telefoon 070 – 300 4747.