STOMPWIJK 92 BAALT

STOMPWIJK ’92 BAALT VAN REMISE TEGEN KAMPIOENSKANDIDAAT: 1 1

RON DE ROODE: “WE HADDEN DE KANSEN TEGEN BLAUW ZWART IN HET BEGIN GEWOON MOETEN BENUTTEN”

Stompwijk ’92 bleef afgelopen zondag tegen kampioenskandidaat Blauw Zwart (1*1) voor het vierde duel op rij (8 uit 4) ongeslagen. Desondanks heerste er na afloop van deze enigszins gelukkige puntendeling bij de grijs zwarten vooral een mineurstemming. Door ongunstige resultaten op de andere velden staat het elftal weer op een degradatieplaats.
door Hans Beukema

Vooral de 3*2 zege van ESTO tegen het inmiddels gedegradeerde DOSR bezorgde trainer Ron de Roode een zuur gevoel. Het elftal uit Bodegraven passeerde Stompwijk ’92 daardoor weer op de ranglijst. De verrassende uitoverwinning van het eveneens laaggeklasseerde DONK tegen Voorschoten ’97 (3* 2) kwam zo mogelijk nog harder aan. Goalgetter Jeroen de Jong, al goed voor vijftien treffers, bezorgde deze spektakelploeg in de 93e minuut de volle buit. “We hebben vandaag gewoon twee punten lagen liggen. Dat was gezien het spelbeeld wel een verdiend resultaat, maar daar koop ik weinig voor. We hadden binnen tien minu ten gewoon voor moeten staan.”, overdreef de trainer geenszins. Stompwijk ’92 kreeg alleen al in de beginfase twee dotten van kansen om de score te openen. De Wassenaarse achterhoede was duidelijk nog niet wakker. In de 3e minuut speelde Huub de Visser de bal in zijn eigen strafschopgebied pardoes in de voeten van Martijn Droog. De spits haalde direct uit, maar Menno Bijvoet redde fraai. Vier minuten later kwam Rob de Jong op aangeven van Erwin Oudshoorn ineens voor de doelman te staan. De middenvelder schoot echter ruim naast. De Stompwijkers konden geen goed vervolg geven aan hun flitsende start. En dat kwam vooral door het ontbreken van Toby van Marwijk. De razendsnelle goalgetter was nog niet hersteld van zijn kuitblessure die hij een week eerder opliep tegen Meerburg. “Het elftal is toch wel rond hem opgebouwd”, vertelde de later ingevallen Maurits Huisman na afloop van het matige duel.
De Stompwijkers brengen hun spitsen meestal met diepe passes in stelling. Dat zat er tegen Blauw Zwart duidelijk niet in. Martijn Droog en Erwin Oudshoorn kunnen de ballen beter in de voeten ontvangen. Het tweetal is doorgaans erg balvast. De Wassenaarders konden na een zwakke beginfase al snel het initiatief overnemen zonder echt gevaarlijk te worden. De Stompwijkers gaven achterin maar weinig weg. Desondanks scoorde Hamza Sashiki wel uit de eerste goede mogelijkheid in de 27e minuut. De defensie verkeek zich daarbij volledig op een lange pass op de vleugelspits. De grijszwarten waren duidelijk even van slag door
deze 0 1. Hamza Sashiki (33e minuut) en Pieter Dazon (37e minuut) kregen voor rust twee dotten van kansen om de voorsprong te vergroten. Danny Mooyman voorkwam met knap keeperswerk de 0 2. Zijn collega doelman Menno Bijvoet beleefde al helemaal een rustige middag. Desondanks kwam Stompwijk ’92 in de 51e minuut door een kopbal van Martijn Droog vanuit het niets op gelijke hoogte. Joris Disseldorp leverde daarbij een prachtige pass van eigen helft op de spits af.
De 1 1 kon de thuisploeg echter geen vleugels geven. Blauw Zwart bleef ook na deze gelijkmaker het spel domineren. Vooral op het middenveld kwamen de Stompwijkers tekort. De Wassenaarders verzuimden het overwicht echter uit te buiten. Vooral de eindpass was vaak slecht verzorgd bij Blauw Zwart. Ook het schieten op doel ging de kampioenskandidaat maar moeilijk af. Vooral Steve Jawson grossierde in hopeloze afzwaaiers, waaronder in de 79e minuut. De spits schoot in kansrijke positie hoog over. Kort daarvoor had Blauw Zwart trouwens wel een strafschop verdiend. Hamza Sashiki ging duidelijk over de knie bij Tim van Rijn, maar de goed leidende arbiter wuifde de overtreding weg. De Stompwijkers kwamen al helemaal niet tot fatsoenlijke aanvallen toe. Het warme weer eiste daarbij duidelijk zijn tol. Ron de Roode verving de hard werkende Mitchell de Groot nog wel voor A junior Mark Smits, maar het spelbeeld veranderde niet. Toch kreeg de thuisploeg in de slotfase wel de beste mogelijkheden op de 2*1. Zo kopte Tim van Rijn de bal vanuit kansrijke positie recht in de handen van Menno Bijvoet. Martijn Droog dwong de keeper in de 90e minuut met een schot ineens tot een fraaie save. De doelman kon nog net een hand tegen de bal krijgen. Stompwijk ’92 moet dus de resterende twee competitieduels tegen DOSR en VEP in winst omzetten om zich veilig te spelen. In alle andere gevallen moet het elftal met promotie degradatiewedstrijden of zelfs rechtstreekse degradatie rekening houden. Vreemd maar waar, de grijszwarten kunnen zelfs nog promotie naar de tweede klasse afdwingen. Het elftal is namelijk nog in de race voor de derde periode (8 uit 5). Het gat met koploper VEP bedraagt slechts drie punten. Blauw Zwart daarentegen kan nog overal naast grijpen.