Kinderen leren ontbijten op school

Wat is een goed ontbijt en waarom is het zo belangrijk om s morgens goed te eten? Dat leren kinderen van groep 7 en 8 van basisscholen in de regio sinds kort tijdens speciale ontbijtlessen op school. Een initiatief van zorgaanbieder Florence en de GGD West Holland. Met de lessen willen ze kinderen én ouders wijzen op het belang van een goed ontbijt. Goed ontbijten is heel zinvol, aldus Hetty Langens, diëtiste van Florence en één van de verzorgers van de ontbijtlessen. “Steeds meer kinderen ontbijten niet voor ze naar school gaan. Dat blijkt bijvoorbeeld uit vragenlijsten, die ouders invullen bij de schoolarts. Soms heeft een kind geen honger en wordt het onvoldoende gestimuleerd. Of is er te weinig tijd om te eten. Sommige ouders ontbijten zelf niet, waarmee ze geen goed voorbeeld geven. Door goed te ontbijten kunnen kinderen zich beter concentreren. Ook wordt voorkomen dat ze later in de ochtend honger krijgen, waardoor ze gaan snoepen.” Hetty neemt voor de les een ontbijtkist mee met allerlei informatie. De school zelf zorgt voor ontbijtspullen. “De leerlingen mogen eerst een boterham eten om de ergste trek te stillen. Ze lopen dan langs de tafels met eten om hun boterham te beleggen. Je krijgt dan al meteen een aardig beeld van de uiteenlopende eetgewoonten van de kinderen. Na de eerste boterham maken de leerlingen een quiz, waarin allerlei zaken ten aanzien van gezonde voeding aan de orde komen. Ze leren over de Schijf van Vijf en aan welke voorwaarden een goed ontbijt moet voldoen. We kijken samen of het ontbijt dat ze hebben uitgekozen past in de Schijf van Vijf. Voor thuis krijgen de kinderen folders mee. Zodat ze de informatie nog eens, samen met hun ouders, kunnen nalezen. Al met al een gezellige ochtend waarmee we laten zien dat ontbijten niet alleen gezond is maar vooral ook lekker en gezellig.” Voor meer informatie over de ontbijtlessen kunt u terecht bij Florence, afdeling Voedingsvoorlichting en dieetadvisering.