Wielerdag Zoeterwoude

Zilver voor Marleen de Haas
Joost Juffermans sprint naar brons in levendige burgerronde Zoeterwoude

Joost Juffermans is als derde geëindigd in de burgerronde tijdens de 24e editie van de Wielerdag Zoeterwoude. Hij won de sprint van de achtervolgers nadat Arje de Waard solo naar de zege was gereden en achter hem Kees de Goede het zilver won. Bij de dames legde Marleen de Haas beslag op de tweede plaats.

De burgerronde 2005 kende twee opmerkelijke wijzigingen ten opzichte van voorgaande jaren. Zo had het wielercomité op verzoek van de renners besloten de burgerronde niet als sluitstuk, maar eerder op de dag te laten verrijden. De belangrijkste verandering was dat ook voormalige inwoners van beide dorpen aan de start mochten verschijnen. Daar maakten oudinwoners van Stompwijk, onder andere Richard Bennis, Pascal Hooijmans en Arno van Rijn, dankbaar gebruik van. Zij lieten zich, ondanks het hete weer, nadrukkelijk zien tijdens de koers.
Al heel vroeg in de wedstrijd – met een door Automobielbedrijf Luiten gesponsorde leidersprijs – sprongen Arno van Rijn en Arje de Waard weg. Zij bleven binnen het gezichtsveld van de achtervolgers en werden weer bijgehaald. Er werden wat plaagstootjes uitgedeeld. Vervolgens trok Joost Juffermans aan de bel; ook hij slaagde er niet in echt een gat te slaan. Nadat Juffermans was teruggepakt en ook andere pogingen op niets waren uitgelopen, ging Arje de Waard er van door. In het peloton keek men elkaar aan, er was aarzeling. Dat speelde de vluchter in de kaart, hij reed in straf tempo door en liep verder uit. Te laat kwamen de achtervolgers in actie. Kees de Goede trok ten aanval, hij kwam wel dichterbij maar slaagde er niet meer in De Waard te achterhalen. De overwinning ging naar de voormalige Zoeterwoudenaar, Kees de Goede werd tweede. De strijd om de laatste podiumplaats was erg spannend. In een vlijmscherpe sprint drukte Joost Juffermans zijn wiel net iets eerder over de meet dan zijn medesprinters.
Lieten de dames jarenlang verstek gaan in de burgerronde, ditmaal kwam er twee aan de start. Zij verdienen respect door hun deelname. De Stompwijkse Marleen de Haas moest in Jolanda Straathof haar meerdere erkennen.