Stompwijk mag van Provincie een dorp blijven

Gedeputeerde Staten kiezen voor het Groene Hart en Natuur Landschap
Op zaterdag 25 juni mochten de Vrienden van Stompwijk een afschrift van de brief ontvangen van de Provincie Zuid Holland, die zij naar de gemeente Leidschendam Voorburg hebben verzonden. In deze brief wordt de gemeente op de hoogte gesteld van het besluit welke de Provincie Zuid Holland heeft genomen omtrent de voorgenomen bouwplannen om 350 400 woningen te plaatsen in de Kleine Westeinderpolder, om op deze manier geld te genereren voor de sanering van de glastuinbouw. In de brief wordt duidelijk ingegaan op het argument van de gemeente, maar wordt ook teruggekeken naar het bestemmingsplan “Landelijk Gebied 2001”, waarin eerder een afkeuring heeft plaatsgevonden om de sanering van de glastuinbouw op deze manier te realiseren. Hierin is aangegeven dat onder voorwaarden woningbouw in zeer geringe omvang of een beperkte uitbreiding van het bestaande bedrijfsterrein aanvaardbaar zou kunnen worden. De Provincie houdt vast aan de nota “Ruimte voor ruimte”, die op basis van deze regeling voor een tiental woningen uitkomst zou bieden. Tijdens de bestuurlijke overleggen die de gemeente met de Provincie eerder had, is hierop telkens gewezen. De Provincie komt tot de conclusie dat: “woningbouw nabij Stompwijk, in een omvang zoals die door u is voorgesteld voor ons niet aanvaardbaar is. De belangrijkste reden is gelegen in het feit dat het gehele buitengebied van Leidschendam, alsmede de kern Stompwijk zijn gelegen binnen de grens van het Groene Hart. De kern Stompwijk is om die reden in het streekplan ook strikt omgrensd door middel van een rode contour. De rode contour is in het streekplan Zuid Holland West aangemerkt als concrete beleidsbeslissing”. Tevens geeft de Provincie aan te streven naar kwaliteitsverbetering in het gebied. De woningen die uit de nota Ruimte voor ruimte gerealiseerd kunnen worden, acht de Provincie bespreekbaar om deze in de kern van Stompwijk te plaatsen, binnen de rode contour.
Wij juichen de beslissing van de Provincie Zuid Holland van harte toe. De brief vermeldt dat veel bewoners uit Stompwijk, waaronder de Vrienden van Stompwijk, veelvuldig naar de Gedeputeerde Staten gereageerd hebben en hier hun bezwaren hebben neergelegd.
Beste mensen uit Stompwijk, wij hebben een overwinning te vieren. Echter wij zijn ons er heel goed van bewust dat dit nooit had kunnen lukken, wanneer u niet zo massaal gereageerd had op onze oproepen. Uw mening en uw stem tellen, dat is nu wel bewezen. Hoe het vervolg er verder uit zal gaan zien en wat de volgende stappen zullen worden van de gemeente Leidschendam Voorburg weten wij niet. Wij hopen wel dat zij in contact blijven staan met onze Dorpsraad. Want van een ding zijn wij overtuigd: probeer draagvlak te creëren voor je plannen, dat bespaart een hoop moeite, tijd en geld. De Vrienden van Stompwijk blijven dit proces volgen.
Wilt u de brief van de Provincie Zuid Holland in zijn geheel nalezen; wij hebben hem voor u geplaatst op onze site www.vriendenvanstompwijk.nl onder Publiciteit / overig. Hier kunt u tevens uw reactie plaatsen in het gastenboek.
Vooralsnog: STOMPWIJK GEFELICITEERD!!

Vrienden van Stompwijk