Vrienden van Stompwijk

Voorlichting naar burgers Leidschendam Voorburg deugt niet

Nu de kogel door de kerk lijkt te zijn en de Provincie Zuid Holland met haar besluit duidelijkheid probeert te scheppen door de plannen van de gemeente Leidschendam Voorburg af te wijzen om 350 woningen te bouwen in de Kleine Westeinderpolder in Stompwijk, blijkt dat deze gemeente een slechte verliezer is. Naast de klap bij heldere hemel die deze afwijzing teweeg bracht bij wethouder Houtzager, laat de gemeente de bezoeker van de gemeentelijke internetsite geloven dat iedereen van oordeel is dat de Provincie voor Stompwijk een verkeerd besluit genomen heeft.

Zij blijkt zowel de politieke partijen binnen de gemeente, de burgers en de pers ervan te willen overtuigen dat het Provinciale besluit alleen maar verliezers oplevert. In het artikel probeert de gemeente Leidschendam Voorburg, waaronder ook Stompwijk valt, de burgers de indruk te geven dat de Provincie Zuid Holland Stompwijk op een dood spoor zet door de voorgenomen plannen niet ten uitvoer te laten brengen. Niets is minder waar. Juist de Provincie blijkt, met het besluit dat zij nu genomen heeft, met Stompwijk begaan te zijn. Door de plannen van de gemeente Leidschendam Voorburg een halt toe te roepen, door aan te geven dat ook de gemeente zich aan de bescherming van het Groene Hart te houden heeft en door expliciet de gemeente er op te wijzen dat voorstellen van hen ook al in eerder stadium niet tot uitvoer konden komen omdat deze in strijd zijn cq. blijven met het beleid wat voor dit gebied uitgestippeld is. De Provincie biedt de gemeente de mogelijkheid zoals de Nota Ruimte voor Ruimte al aangeeft, op locatie te kunnen bouwen of binnen de rode contouren in de dorpskern, waardoor Stompwijk wél kan ontwikkelen. Hier rept de gemeente niet over in haar communicatie.
Het is maar net waar de belangen van de gemeente liggen en hoe zij de brief van de Provincie willen lezen en interpreteren. Wanneer zij de opbrengsten van de woningbouw in Stompwijk willen blijven inzetten om sanering van de glastuinbouw mogelijk te maken, blijft de gemeente op een dood spoor lopen. Vrienden van Stompwijk kan slechts één raad geven: zoek naar alternatieven in overleg met de bevolking en haar volksvertegenwoordigers .

De gemeente suggereert in haar persbericht dat er alleen maar verliezers zijn, zelfs de Vrienden van Stompwijk zouden het met deze stelling eens zijn. Niets is minder waar. Wij als Vrienden van Stompwijk juichen het besluit van de Provincie Zuid Holland toe. En niet alleen de Vrienden van Stompwijk, maar een groot deel van de Stompwijkse bevolking. Wanneer de gemeente de brief van de Provincie goed leest, geeft deze voldoende ruimte om Stompwijk vitaal te houden. Maar men moet het wel willen zien en dat is het grote verschil wat er leeft tussen de gemeente Leidschendam Voorburg en het dorp Stompwijk. U staat niet open voor varianten, anders dan hetgeen u zelf bedacht hebt. Het zou de gemeente sieren om een nieuwe start te maken, juist vanuit het perspectief wat de Provincie Zuid Holland biedt en met nieuwe ideeën te komen waar respect uit voortvloeit voor de burgers van Stompwijk, de natuur en de culturele waarde die dit dorp in de wijde omtrek vertegenwoordigt. Pas dan kan men praten over een gemeente die volwassen haar burgers tegemoet treedt. De gemeente heeft niet aan ons verzoek (Leo Wijnhoven) voldaan om een rectificatie van het artikel op de internetsite te plaatsen bij de gemeenteberichten, zodat de bezoeker van de site hierdoor een evenwichtige mening kan vormen over de problematiek en de gevoelens die in het dorp aan de orde zijn. Wij willen daarom besluiten met een kleine anekdote: na het naar buiten brengen van de inhoud van de brief van de Provincie is op zondagmorgen ter afsluiting van de H. Mis in de H. Laurentiuskerk als laatste de mededeling gedaan dat de voorgenomen bouwplannen om een grote woonwijk te bouwen in de Kleine Westeinderpolder geen goedkeuring kon krijgen van de Provincie Zuid Holland, waarop de aanwezigen een luid applaus lieten horen in Gods huis. Hun gebed was verhoord!!
Vrienden van Stompwijk