Heilige ibissen bezoeken Stompwijk

Wanneer je in een agrarische omgeving mag wonen als Stompwijk, word je ook regelmatig geconfronteerd met al het moois wat de natuur ons biedt. De bunzing, hermelijn en lepelaar zijn graag geziene gasten, die de weilanden afstruinen om hun kostje bij elkaar te schrapen. Echter wat mij verleden week overkwam heb ik nog nooit gezien. Twaalf heilige ibissen die foerageerden in het weiland bij de Hel. (fietspad naar Zoeterwoude). De interesse in flora en fauna heb ik in van thuis meegekregen en kon wel aangeven dat het ibissen waren, maar welke.., was mij niet bekend. Na wat informatie bij de vogelbescherming te hebben ingewonnen blijkt dat het hier gaat om de ‘heilige ibis’, een vogel die van oorsprong in Afrika te vinden is. Sinds 1976 is de vogel geïntroduceerd in het noorden van Frankrijk en weet sinds 1993 een uitstekende broedpopulatie te ontwikkelen daar. Soms komt het voor dat er enkele exemplaren een bezoekje brengen aan Nederland. Dit is vooral in het voor en najaar. In het jaar 2000 zijn er in totaal 105 exemplaren waargenomen in ons land.
Wat prachtig dat niet één, maar in een keer twaalf vogels zich in Stompwijk aanmelden. Zou het dan toch te maken hebben met het landelijk karakter wat zo uniek is en waar de Vrienden van Stompwijk voor strijden, dat dit soort activiteiten waargenomen worden in ons Stompwijk. Laten wij vooral proberen dit zo te houden, omdat niet uitsluitend de mens, maar ook de natuur zich thuis voelt in Stompwijk.
Leo Wijnhoven….., U weet het vast nog wel, die van de Zustersdijk