Paardensport met veel variatie!

SGW Vlietland; Paardensport met veel variatie!

In recreatiegebied Vlietland te Leidschendam voerde de paardensport de boventoon in het afgelopen weekend. Uit alle delen van Nederland en uit België en Duitsland waren ruiters met hun paarden naar het recreatiegebied afgereisd om deel te nemen aan SGW Vlietland.

De SGW staat voor Samengestelde Wedstrijd, een vorm van paardensport waarin ruiter en paard zowel in de dressuur, springen als wel in het terrein een proef moet afleggen. De resultaten worden via behaalde strafpunten omgezet in een klassering overall en zo worden de winnaars vastgesteld.
Het mag duidelijk zijn dat achter een dergelijk evenement een enorme organisatie staat met zeer veel vrijwilligers die moet kunnen beschikken over een groot terrein. Voor deze wedstrijd heeft de organisatie bijvoorbeeld ruim 6 9 hectare land nodig. Op recreatiegebied Vlietland heeft de organisatie, in samenwerking met de beheerder de heer Carpentier Alting, Provincie Zuid Holland en de Gemeente Leidschendam Voorburg, dit terrein voor het tweede achtereenvolgende jaar gevonden en er zijn nu alweer plannen om dit evenement ook volgend jaar weer hier te organiseren. Een evenement waarop de Gemeente Leidschendam/ Voorburg trots is, zo vertelde Loco Burgemeester E. Beimers tijdens de opening.
Ook de organisatie is blij met de locatie, er is veel variatie in het terrein en daardoor kunnen de parcourbouwers Kees de Jong en Martin Spruijt zich naar hartelust uitleven. Zowel de technisch afgevaardigde van de Koninklijke Hippische Sportbond, de heer Platenkamp, als vele deelnemers waren het erover eens: de cross country was prachtig, zeer gevarieerd, eerlijk, maar wel selectief. De winnaars kwamen duidelijk boven, terwijl de cross voor alle startende combinaties zeer veilig uit te rijden was door de goede alternatieven die geboden werden. Aan deze veiligheid is door de parcoursbouwers dan ook hard gewerkt, de kenner herkent onmiddellijk de mooi oplopende sprongen met een goede grondlijn, zodat paard en ruiter gemakkelijk het goede afzetpunt kunnen vinden. Scherprechter bleek in de cross country vooral de Bakker wal combinatie, waarop vele ruiters weigeringen te verwerken kregen.

Op zondag stonden de B klasse paarden, L pony’s en de Oefencross voor begin nende combinaties op het programma. Op deze dag werd tevens een Samengestel de Menwedstrijd georganiseerd. Op vele plaatsen in Vlietland ontmoeten de twee paardensportdisciplines elkaar, een spectaculaire belevenis. Er waren zeer veel toeschouwers aanwezig in het strodorp en langs het parcours. Uiteraard was de waterpartij, waar de crossers en de menners elkaar ontmoetten favoriet. Bij de L pony’s ging na een verbeten strijd de overwinning naar Purdy van der Salm uit Leidschendam. Voor de menners was er naast de dressuur, de vaardigheidsproef en het wegparcours een zeer aantrekkelijke Marathon gebouwd door de Stompwijkse Marjolijn Ambagtsheer. Het traject van ruim 8 kilometer voerde langs prachtige stukken natuur die normaal gesproken voor menners afgesloten gebied vormen. Reden temeer om mee te doen aan dit evenement.
Met al deze paardensport was het dit weekend aangenaam toeven in recreatiegebied Vlietland; vele toeschouwers kunnen terugdenken aan de prachtige sport hen geboden door de enthousiaste deelnemers die een goed georganiseerde wedstrijd kregen aangeboden door de organisatie en vrijwilligers van Eventing Zuid Holland.
Annemarieke Roling