Stichting Amigos

Nieuws van Linda de Jong vanuit Zuid Amerika

Rabofietssponsortocht Stichting Amigos – Nummer 51

Hola Amigos van Stompwijk

Hier dan eindelijk na bijna 4 maanden een berichtje uit Zuid Amerika. Na wat spannende tijden begin juni in Bolivia, is de rust weer helemaal terug gekeerd. Maar het is toch wel een rare ervaring als de president ineens aftreedt en er allemaal protesten zijn in Sucre, de stad waar ik momenteel woon.
Begin mei ben ik (met 61 kg!!) naar Zuid Amerika vertrokken om een stage te gaan lopen op een school voor speciaal onderwijs behorende bij een instituut voor kinderen met een handicap. Het is een wereld van verschil met het onderwijs in Nederland, maar wel reuze interessant. Daarnaast ben ik hier natuurlijk dichtbij een aantal projecten die Stichting Amigos ondersteunt, dus de projecten verdienen natuurlijk een bezoekje. Over mijn stage en de Boliviaanse projecten waar Amigos zich voor inzet de volgende keer meer, maar nu eerst Argentinië.
Op missie naar Misiones (Posadas)
Aangezien je maar drie maanden visum krijgt voor Bolivia, moest ik het land uit om mijn visum te verlengen. Een goede optie om voor de tweede keer een bezoekje af te leggen in Posadas bij Ñandé Roga, dat ik twee jaar geleden ´achter´ heb moeten laten. Na zo´n drie nachten bussen ben ik vandaag (25 augustus) met de familie Ordoñez aangekomen bij Lorena in de provincie Misiones, Noord Oost Argentinië. Het is geweldig om te zien wat er in de afgelopen twee jaar allemaal is gebeurd. Zo zijn we twee jaar geleden begonnen met het geven van een tussendoortje aan zestien kinderen van vier families in het huis van Lorena in Barrio Aeroclub. Nu is haar huis omgetoverd tot een bibliotheek waar Paola voor huiswerkbegeleiding zorgt en Hernan computerles geeft. Alles gericht op educatie. In het huis van de Sonia, de schoonzus van Lorena, leren een aantal moeders hout te bewerken. Deze houtsnijwerkplaats draait geheel zelfvoorzienend. Van de spullen die worden verkocht kan men materialen kopen om weer andere souvenirs te produceren. Er wordt al veel op bestelling gemaakt. Daarnaast is er een ruimte ingericht waar de kinderen worden opgevangen. Op 10 minuten loopafstand van Lorena´s huis vermaken en maken negen moeders kleding. Na een regennacht zijn we naar de wijk Eva gelopen, door de rode aarde (beter gezegd modder) van Posadas. Geasfalteerde of stenen wegen hebben ze daar nog niet. Dus je snapt wel hoe we daar aankwamen bij het gemeen schappelijke gebouw naast het kapelletje, waar kleding wordt gemaakt en een tussendoortje aan zo´n 40 tot 50 kinderen wordt gegeven.
Vernieuwingen in ´Taller de ropa´
Een jaar lang heeft vrijwilligster Yoli naailessen
gegeven aan deze negen moeders in Barrio Eva. Op dit moment zijn deze moeders apetrots dat zij zelf kleding kunnen maken en vermaken op de naaimachine. Zij verkopen de kleding op een door hun gehouden kledingmarkt en van de kledingopbrengsten wordt de merieda (tussendoortje) voor de kinderen gefinancierd. Door de activiteiten helpen zij dus alle kinderen van de wijk. Naast dat zij zorgen dat er voor de kinderen een tussendoortje is, leren zij hoe kleding vemaakt moet worden. Hierdoor hebben zij meer kans op de arbeidsmarkt. En deze moeders willen meer! Op dit moment leren ze van twee nieuwe vrijwilligers hoe zij linnen schoenen kunnen maken en het plan is om deze te gaan verkopen in de plaatselijke kiosken. Bij de oprichting van Ñandé Roga zijn er twee naaimachines door kennissen van Lorena gedoneerd. Deze naaimachines zijn oud en vaak in gebreke. Ñandé Roga wil deze naaimachines graag vervangen voor een nieuwe degelijke machine, waar de moeders wel van op aan kunnen. Daarnaast is er behoefte aan een naaimachinetafel. Het lokaal naast het kapelletje, wat is ingericht voor de kledingactiviteiten, is ook de plaats waar de kinderen vaak zijn. Voor de veiligheid van de kinderen en om de spullen op één plaats te concentreren willen we graag een gedeelte van het lokaal afschermen. En dit is nu precies het project waar Stichting Amigos zich tijdens de RABOBANK Sponsorfietstocht op 3 september 2005 voor wil inzetten! U TOCH OOK??!! Weer of geen weer, wij rekenen op u…en uw fietscapaciteiten! Fiets 20 km, 40 km (maar het liefst!!) 60 km voor STICHTING AMIGOS doelnummer 51 en help de moeders van Barrio Eva aan een nieuwe naaimachine en de vernieuwingen van hun ´taller de ropa´! Wordt vervolgd…..

Saludos desde Posadas, Linda de Jong, STICHTING AMIGOS