Na annexatie weer overval in Leidschendam-Voorburg

Met deze kop opende de Leidschendammer op donderdag 1 september 2005 op de voorpagina haar weekuitgave. De gemeente Den Haag heeft namelijk voornemens de Vlietzone van Den Haag te gaan bebouwen richting Leidschendam Voorburg. De krant spreekt dat het grote gevaar uit het westen komt en met name de VVD zet zich af tegen dit onzalige plan en de Haagse veelvraat.

Ìk begrijp heel goed waarom de gemeente zich zo druk maakt. Als inwoner van Stompwijk maak ik mij ook al een jaar zorgen over de plannen van onze naaste buren Leidschendam en Voorburg. In beide gevallen is sprake van het bouwen van grote aantallen huizen om geld binnen te halen, terwijl de bewoners van de gemeente het absoluut niet zien zitten.
Misschien kan onze burgemeester zich bij de Provincie de komende tijd net zo inspannen om deze plannen van tafel te krijgen als dat Stompwijk zich heeft ingespannen naar aanleiding van de plannen van de gemeente. Als ik het goed heb begrepen is de afspraak in Den Haag al gemaakt.

Leidschendam Voorburg ziet het gevaar al komen en vindt dat er veel te veel woningen gebouwd worden in een klein gebied. De gemeente Leidschendam Voorburg heeft in totaal 34.290 woningen. Omgeslagen in procenten met de aantallen die Den Haag tegen de gemeentegrens wil neerzetten zou dat een toename zijn van 21,4% in een gebied wat haast 40km2 groot is. Stompwijk heeft 790 woningen en de gemeente wil er minimaal 350 bijzetten. Dit is een toename, op een veel kleiner gebied van 44,3%.

Inderdaad college, het is niet prettig om het gevaar uit het westen op je af te zien komen. Stompwijk kent dat gevoel maar al te goed.

Leo Wijnhoven…, U weet wel, die van de Zustersdijk