STOMPWIJK 92 NIET LANGS RIJNLAND: 1 -1

RON DE ROODE: “DIT IS DUIDELIJK EEN VALSE START VAN DE COMPETITIE”

LEIDEN/STOMPWIJK Stompwijk ’92 heeft weinig plezier beleefd aan de terugkeer in de vierde klasse. De formatie van Ron de Roode kwam afgelopen zondag op sportpark De Hoge Mors tegen het kwalitatief zwakkere Rijnland niet verder dan een teleurstellende 1 1. Een gebrek aan scherpte brak de grijszwarten in Leiden duidelijk op.
Door Hans Beukema

De spelers dropen dan ook zwaar teleurgesteld van het veld af. “Dit is duidelijk een valse start van de competitie. Ik wil namelijk direct terug promoveren met Stompwijk ’92. Daarvoor acht ik de ploeg sterk genoeg. Maar dan hadden we hier wel moeten winnen”, was het commentaar van de trainer die het puntverlies vooral toeschreef aan een gebrek aan rendement. “Als we in de eerste helft wat beter met de kansen waren omgesprongen, was dit een hele andere wedstrijd geworden. Waarschijnlijk niet zo lastig als nu. Dat is namelijk vaak het geval tegen Rijnland, als je niet snel scoort. Dat had ik de jongens ook voorgehouden”, aldus de Roode die alleen tevreden was over het eerste kwartier. “Toen combineerden we goed over de grond, maar na een aantal gemiste kansen gingen we teveel de lange bal hanteren. En dat wil ik er juist uit hebben”. Vooral n het eerste half uur kreeg het elftal diverse goede mogelijkheden op de 1 0. Vooral die van Timo van Marwijk in de 11e minuut mocht er wezen. De spits kwam na een steekpass van Martijn Droog alleen voor doelman Maurice Wanrooy te staan. Van Marwijk had de hoek dus voor het uitkiezen, maar in plaats daarvan schoot hij de bal op het lichaam van de uitgekomen keeper. Verdedigers waren in velden of wegen te bekennen. Want ruimte kreeg Stompwijk ’92 wel van de trage achterhoede, maar de spitsen deden daar te weinig mee. De eindpass was vaak verkeerd. Rijnland sprong beduidend beter met de kansrijke situaties om. De 36e minuut was daarvoor het levende bewijs. Peter Wanrooy kwam na mistasten van de overigens goed spelende Vincent Romijn op een lange pass van achteruit vogelvrij voor Danny Mooijman te staan. De bonkige spits bedacht zich geen moment en schoof de bal beheerst achter de doelman. 1 0 was ook de ruststand.

In de 52e minuut zette Rob de Jong na een schitterende combinatie door het hart van de Leidse defensie wel verdiend op 1 1. Dat de rechtsback de gelijkmaker op het scorebord bracht, was veelzeggend. De Jong scoort namelijk zelden. De 1 1 kon de grijszwarten niet tot grootse daden inspireren. Daarvoor speelde het elftal te mat en leed het teveel balverlies tegen de felle Leidenaren. Ook het inbrengen van Erwin Oudshoorn in de 60e minuut als nieuwe spits bood weinig soelaas. De invaller startte nog wel sterk met een aantal doorkopballen op zijn collega aanvallers, maar daarna verloor hij de meeste onderlinge duels van zijn directe tegenstander. Datzelfde gold voor de meeste ploeggenoten, waardoor de grijszwarten nog maar weinig voor het Leidse doel wisten op te duiken. Alleen Toby van Marwijk was in de 79e minuut dichtbij de 2 1. De vleugelspits kwam op aangeven van Martijn Droog alleen voor Maurice Wanrooy te staan. Zijn lob miste echter precisie, waardoor de keeper de bal simpel uit de lucht kon plukken. Ook Rijnland kon op een goede kans van Piet Brandt in de 53e minuut na voorin weinig gevaar uitrichten. Daardoor leek het matige duel in een terechte 1 1 te eindigen. In de slotfase leek de thuisploeg er echter toch nog met de volle buit vandoor te gaan. Danny Mooijman beoordeelde een lange pass van achteruit volledig verkeerd, waardoor Arjan Kluivers voor een leeg doel kwam te staan. De middenvelder schoot de bal echter op de binnenkant van de paal, waarna een Stompwijker de bal kon wegrammen. Boris Disseldorp scoorde in de blessuretijd met het hoofd nog wel voor de grijszwarten uit een klutssituatie, maar zijn doelpunt werd afgekeurd. De linkerverdediger zou bij het ontvangen van de bal buitenspel hebben gestaan. De meningen daarover waren zeer verdeeld. “Het was een glaszuivere goal”, aldus Ron de Roode. Volgens de grensrechter van Rijnland daarentegen stond Disseldorp enkele meters offside. Komende zondag krijgen de grijszwarten in eigen huis tegen ASC uit Oegstgeest de kans om zich voor hun valse start te revancheren. Of Toby van Marwijk dan van de partij is, valt te bezien. De rappe aanvaller strompelde in de 83e minuut met een knieblessure van het veld af. Van Marwijk liep deze kwetsuur op na een zware charge van Nick de Wit op de rand van het strafschopgebied.