John de Leeuw kortebaanpikeur van Nederland 2005

Met nog drie kortebaandraverijen voor de boeg heeft de populaire pikeur uit Hoofddorp reeds genoeg competitiepunten verzameld en is daardoor niet meer door de concurrentie in te halen. In dit succes had de hengst Deliberate Dust, ook in Stompwijk een prachtige winnaar. Hij was op de kortebaan zonder twijfel een van de smaakmakers van 2005. Onder andere wist hij in de draverij van Hillegom, dat als organisatie haar 100 jarig bestaan vierde, het kampioenschap van Nederland te behalen. Samen met de ruin Private Dancer was hij door John de Leeuw naar het laatste tweetal gebracht. Delibarete Dust die in de finale aan Ruud Pools werd toevertrouwd wist ondanks de handicap van vijf meter toch de landelijke titel te veroveren.
Andere blikvanger dit jaar is Porsto R, gereden en getraind door Linsey Pegram. Hij zal waarschijnlijk zonder één overwinning het ‘Kortebaanpaard van het jaar’ worden. De zevenjarige ruin van eigenaar D. Roosendaal verdiende met zeven tweede plaatsen zoveel wedstrijdpunten dat de eretitel hem normaal gesproken bijna niet meer kan ontgaan.
Aanstaande woensdag koerst Roden en donderdag loopt Lisse en omgeving warm voor haar beroemde draverij.
Ongetwijfeld kan de Nederlandse Bond van Kortebanen opnieuw met trots op het seizoen terugkijken. Vrijwel alle bestaande records lijken opnieuw te worden gebroken, liet de verheugde secretaris Ad van Zanten aan ondergetekende weten.
Het seizoen, zal zoals gewoonlijk op maandag 10 oktober in ’t Zand worden besloten.

Piet Oliehoek