MARATHON SCHAATSEN VAN START

A.s. donderdag gaat in Alkmaar het marathon schaatsen seizoen 2005/2006 van start met een ploegen presentatie en een openingswedstrijd. 20 cupwedstrijden, The Greenery Six, Nationaal Kampioenschap kunstijs en natuurijs, buitenlandse wedstrijden op natuurijs in Oostenrijk, Zweden, Finland en Canada staan op het programma. Maar met dit alles hopen we natuurlijk op Koning Winter om over onze eigen Nederlandse plassen en vaarten te schaatsen. Met als hoogtepunt de Friese Elfstedentocht.
Joost Juffermans rijdt dit seizoen wederom voor de TNT ploeg met Henk Angenent en Martijn van Es. Vorig seizoen was Joost twee keer op het podium te vinden n.l. 2e in Amsterdam en een prachtige overwinning in Assen. Hij eindigde als 9e in het klassement. “Ook dit seizoen wil ik natuurlijk een paar keer op het podium. We rijden niet voor het klassement maar voor daguitslagen. Onze ploeg is te klein om echt voor het klassement te gaan. Ik heb daarom een vrije rol in de ploeg en krijg ik de gelegenheid om me te plaatsen voor het NK afstanden. En dan praten we over de 5 km. Of het lukt zien we wel, je moet het zien als een hoog waardige training. Ik krijg er meer snelheid door. Verder zijn er dan de natuurijs wedstrijden. Gaat natuurlijk steeds beter maar Martijn is beter op buitenijs en dan zal ik wat voor Martijn moeten doen” Aldus Joost.
Martijn van Es stond vorig seizoen nog een tijdje in tweestrijd om door te gaan met marathonschaatsen. Hoewel werkgever Granneman B.V. fantastische faciliteiten verleent gaat er veel werktijd op aan trainingen. “Ja, ik was dan ook blij verrast dat ik bij de TNT ploeg kon komen. Samen met Joost en Henk heb ik het prima naar mijn zin en dat geeft extra motivatie. Bovendien heeft de ploeg uitstekende faciliteiten. We hebben afgelopen zomer echt gericht getraind onder leiding van Gauke Nijholt. Een oude rot in het trainers vak. Ik denk dat ik sterker ben geworden. Ook ik heb een vrije rol in de ploeg, maar daar waar nodig, zal ik op de banen voor Joost moeten rijden. Joost is n.l. wat sneller dan ik. Met een 10e plaats op de Oostenrijkse Weissensee afgelopen winter, 3 minuten achter de winnaar was dat een prachtige prestatie.” Ben je dit jaar kopman op natuurijs voor de ploeg omdat Henk Angenent zich voorbereid op de Olympische spelen ?” Op natuurijs ben ik wat beter dan Joost en bij afwezigheid van Henk zal ik auto matisch kopman zijn. De Oostenrijkse Weissensee is bij afwezigheid van natuurijs in eigen land de grote uitdaging. Daar ga ik voor.” Aldus Martijn.

Het programma voor de komende week. Donderdag Alkmaar de openings wedstrijd Vrijdag de Van Vlietcup op de Haagse Uithof en Zaterdag in Amsterdam de eerste wedstrijd om de Essentcup. Aanvang 18.30 uur voor Dames, A en B rijders. Aad de Haas