STOMPWIJK 92 GAAT AF TEGEN ROODENBURG 0 -1

EINDE AAN UNIEKE THUISREEKS
STOMPWIJK Stompwijk ’92 heeft afgelopen zondag voor het eerst in ruim een jaar weer eens een thuisnederlaag geleden. Het Leidse Roodenburg maakte met 1 0 een hardhandig einde aan de reeks van tien ongeslagen duels op sportpark De Meerhorst. Foreholte was op 24 oktober 2004 (5 1) de laatste ploeg die met drie punten weer huiswaarts keerde.
door Hans Beukema

De formatie van Ron de Roode werd toen puur op basis van kwaliteit verslagen. Het verlies tegen Roodenburg daarentegen was gezien de stand op de ranglijst volstrekt onnodig. Stompwijk ’92 gaat voor het kampioenschap, terwijl de Leidenaren zich in de onderste regionen van het klassement bevinden. De grijszwarten hadden het verlies dus volstrekt aan zichzelf te wijten. Vooral in de eerste helft was het spel van de Stompwijkers van een bedenkelijk niveau. De spelers voetbalden dusdanig slap en ongeïnspireerd dat Roodenburg achterin simpel overeind bleef. En als Stompwijk ’92 eens kon doorbreken, was de eindpass voortdurend verkeerd. Het enige wapenfeit voor rust was dan ook een aardig afstandschot van Jorrian Hendriks in de 44e minuut. De middenvelder, die noodgedwongen rechtsbuiten speelde, probeerde de bal van dertig meter afstand over de ver voor zijn doel staande Sander Goedhart heen te krullen. Het schot miste echter precisie, waardoor de voormalige keeper van UDO de bal nog uit de lucht kon plukken. Anders had Hendriks ongetwijfeld een beauty van een doelpunt gemaakt. Ook Roodenburg kwam voor rust niet tot fatsoenlijke kansen. De Leidenaren combineerden wel leuk, maar het elftal miste simpelweg stootkracht voorin.

De tweede helft was aanmerkelijk leuker om te zien voor de ruim 200 toeschouwers. De aanvallen van Stompwijk ’92 kregen duidelijk een dreigender karakter. In de eerste tien minuten kregen de grijszwarten drie goede mogelijkheden om op 1 0 te komen. In de 51e minuut krulde Hans van Benten de bal rakelings langs de paal. Vier minuten later kreeg Erwin Oudshoorn, dit seizoen al goed voor negen treffers, twee dotten van kansen op een treffer. Youssouf Boukharfa keerde de eerste inzet op de lijn en de daaropvolgende rebound verdween op de paal. Ook Roodenburg kreeg in de 54e minuut een goede kans uit een counter. Danny Mooijman kon ternauwernood een steekpass van Amar Bali op Lakhal met de voet onderscheppen, anders had laatstgenoemde een leeg doel voor zich gehad. Ondanks het betere spel na rust voetbalden de grijszwarten nog steeds onder hun kunnen. Dat werd pijnlijk duidelijk in de 61e minuut. Eli Sahoka kon ongehinderd door de Stompwijkse defensie heen dribbelen en de bal achter Danny Mooijman schuiven. Het centrale verdedigingsduo ging duidelijk niet vrijuit bij deze 0 1.

De Stompwijkers moesten nu echt wel alles of niets gaan spelen tegen de ploeg, waar het elftal al jaren niet maar van heeft gewonnen. De grijszwarten bestookten de Leidse achterhoede daarbij voortdurend met hoge ballen. De tot dan toe zo zekere Roodenburg defensie ging in de slotfase ineens scheuren vertonen. Stompwijk ’92 kon de situatie echter niet uitbuiten. Voortdurend vonden de spitsen Sander Goedhart op hun weg. In de 89e minuut verwerkte Goedhart een afstandschot van Martijn Droog met de vingertoppen tot corner. Diep in de blessuretijd maakte de doelman een snoeiharde kopbal van Tim van Rijn richting de kruising met een waanzinnige reflex onschadelijk. Van Rijn schoot de bal in de slotfase ook nog een keer op de lat. Omdat Roodenburg geen kansen meer kreeg, eindigde het duel dus in 0 1. Komende zondag staat het uitduel tegen Leidse Boys op het programma. De grijszwarten moeten tegen de nog puntloze hekkensluiter duidelijk uit een ander vaatje tappen. Anders kan het elftal zelfs tegen deze veruit zwakste ploeg in de afdeling nog in de problemen komen. Stompwijk ’92 heeft altijd veel moeite met uitduels tegen Leidse Boys. Het thuisduel op 27 november tegen UDO is daarentegen nog veel belangrijker. Dan kan het elftal bij winst de eerste periode en dus nacompetitie in de wacht slepen. Dat lijkt gezien het vertoonde spel van de laatste weken voorlopig het hoogst haalbare. Ook Ron de Roode sprak na afloop van het pijnlijke 1 0 verlies al over het thuisduel tegen de sterk presterende Oegstgeestenaren. “Die moeten we echt winnen.” Vooral Daan Kramp is een gevaarlijke jongen getuige zijn tien treffers in acht competitieduels.