Muizenissen

Toen de jongens op het Jeugdjournaal te horen kregen dat er een mus dood geschoten is vanwege een record poging dominostenen om laten vallen, werden ze flink boos. Ik vroeg me direct af of hier in de omgeving soms ook iemand aan het dominoën is want je ziet ze hier niet, mussen. Wel van die groene Halsbandparkieten, een complete familie Zwaan, Eenden, Kraaien, Eksters en Koolmezen… Gelukkig zien we nog wel mussen bij de Sluis als we daar een ijsje zitten te eten dus ze hebben bij SBS gelukkig niet de láátste afgeschoten.
Het deed me deugd dat mijn kinderen zich opwonden over dit incident. Ze vonden het belachelijk en niet eerlijk en ik kon alleen maar reageren door te zeggen: ”Welkom in de commerciële wereld.” Later in de week sprak ik iemand en die veronderstelde dat het wel eens een publiciteitsstunt geweest zou kunnen zijn. De aandacht van de kijkers liep waarschijnlijk terug maar door een musje in de hal los te laten en hem dan af te schieten, heb je zó die aandacht niet terug. Want het maakt niet uit hóe er over je geluld wordt als er maar over je geluld wordt! En die aandacht kregen ze! Alle ‘nieuws’ programma’s reageer den, van Editie NL tot aan Hart van Nederland, van het RTL Nieuws tot aan het Journaal. Voor mij was het opvallend dat ze nu wél de waarheid spraken want een week daarvoor kraaiden alle nieuwsprogramma’s dat er op Minister Verdonk haar kantoorraam was geschoten, terwijl ik op de radio een veel genuanceerder verslag kreeg te horen: men vermoedde voorgaande en er zal eerst een forensisch onderzoek plaats vinden. Maar die avond had iedereen het over een schot en kwamen alle experts weer langs, sprak de burger op de straat over ‘Het komt steeds dichterbij..’ en Wilders en consorten zagen hun achterban weer uitbreiden. Vervolgens zag je op maandag een klein be richtje in de kranten staan dat er níet geschoten was op het raam van Verdonk, en tussen de regels las ik eigenlijk een stuk teleurstelling want nu moet de media het weer hebben van omgevallen vrachtwagens, de zorgen over het nieuwe Zorgstelsel en de weersverwachtingen…..
Maar dat was nog niet alles! Het Sinterklaasjournaal is weer begonnen en dat is in Huize Veldmuis een mus(t) om naar te kijken. Vlak voor de eerste uitzending vroegen wij onder elkaar al af wat voor problemen er nu weer zouden zijn want er gaat elk jaar wel eens wat mis. Dit keer bleek dat het Pietenhuis was afge broken dus Sint moest met zijn kornuiten op zoek naar een geschikt onderkomen. Niets aan de hand zou je zeggen want Sinterklaas, een zéér wijs man, komt altijd wel weer met een oplossing, en onze kinderen reageerden er dan ook heel normaal op. En de oplossing kwam want de Sint en zijn Pieten sliepen gewoon in de huizen van de kinderen, herkenbaar aan een cirkel naast de voordeur. Maar toch waren er weer ouders die het wél een probleem vonden en zij klaagden massaal want dit was toch wel allemaal erg traumatisch voor jonge kinderen. Traumatisch! Nee, kijk maar eens op de dag naar wat er op televisie allemaal uit gezonden mag worden. Daar moet men zich druk over maken.Toch besloot ik wat meer te letten op onze jongens en op een middag zag ik Sil, in Pietenpak, samen met een vriendje en een stuk krijt in zijn handen, cirkels tekenen naast de voordeuren hier in de wijk. Probleem opgelost! Waarom moeilijk als het makkelijk kan! En ze slapen als roosjes, hebben geen last van nachtmerries. Ze worden alleen wat vroeg wakker wanneer ze hun schoentjes gezet hebben maar dat zou ik ook doen.
En Sinterklaas? Sinterklaas zag dat het goed was!
Arjen Veldhuizen