Marathonschaatsers ‘los’ in Amsterdam

A.s. zaterdag, 23 oktober, op de Amsterdamse Jaap Eden baan gaan de marathonschaatsers eindelijk los voor het nieuwe seizoen.

Het is tevens een nieuwe episode in de historie van het marathon schaatsen. Na het debacle met DSB waarbij de KNSB de lopende verplichtingen van afgelopen seizoen had overgenomen, lijkt de nieuwe hoofdsponsor KPN een betrouwbare partner. Met als sponsor KPN wordt gestreden om de KPN cup. Niet alleen de naam van de sponsor veranderde. Gerenommeerde ploegen zoals Nefit en TNT Expres zijn gestopt. Ook Vlasman en Foekens zijn verdwenen, maar over het algemeen kwamen er weer nieuwe ploegen bij.

Hoewel het geld voor de schaatsers schaarser is geworden. Ook de prijzen pot voor wedstrijden is leeg gebleven. Maar er staan a.s. zaterdag zestig bijzonder gemotiveerde mannen aan de start te trappelen die maar een doel hebben en dat is schaatsen tot je er bij neervalt. De rest is bijzaak. En dat siert de marathon schaatsers.

Er staat een loodzwaar seizoen op de kalender, 18 wedstrijden voor de KPN cup waarin vier van de vijf superprestige op Flevo On Ice zijn geïntegreerd. Verder is het NK kunstijs weer teruggekeerd naar 2e kerstdag, ditmaal in Hoorn. De buitenlandse wedstrijden, waaronder het Open NK natuurijs, zijn voornamelijk op de Oostenrijkse Weissensee met de finale van deze Grand Prix in Zweden.

De mannen van onze club hebben een nieuwe sponsor. Martijn van Es en Cees Juffermans blijven bij ploegleider Henk Angenent met Ralf Zwitser, Peter van de Poll en Ruud Aarts. De nieuwe sponsor heet Wadro uit Drachten. Joost Juffermans is met Kurt Wubben, Sandor Stuut, Jaap en Thijs Smit teruggekeerd bij Gé Wijnants ploegleider van Groene Hart Sport.nl.

Mannen succes toegewenst door de Stompwijkse schaatsliefhebbers.

We gaan het allemaal zien zaterdag 23 oktober, de 1e wedstrijd in Amsterdam. Start 17.30 uur 1e divisie over 100 ronden, 19.00 uur Dames over 60 ronden en 20.00 uur Topdivisie over 125 ronden. Vervolgens zaterdag 30 oktober Heerenveen, 6 november Utecht en 13 november Den Haag.

Aad de Haas