Marathon schaatsen

Cees Juffermans 3e en Martijn van Es 6e in Utrecht

Aanvankelijk leken alle uitlooppogingen op het schuurpapierijs in Utrecht, door de hoge luchtvochtigheid te mislukken. Valpartijen maakten vele slachtoffers. Zo ging de gehele GroeneHartSport-ploeg voortijdig van het ijs. Jaap Smit omdat hij de gevallen Kurt Wubben ging ophalen, kon het peloton, dat op hol geslagen was voor de tussensprint, niet inhalen. Joost Juffermans duikelde over ploegmaat Sandor Stuut welke door kramp werd overvallen. Beiden naar de kant. De in vorm zijnde Martijn van Es reed een super wedstrijd. Hij reed in no time gaten dicht en ging met nog 25 ronden te gaan er alleen van door. Jouke Hoogeveen sloot aan en samen namen ze een halve ronde. Ploegmaat Ralph Zwitser liet zich zakken en reed tot hij erbij neerviel. De kansen om weg te blijven waren zeker aanwezig. Echter onder aanvoering van de BAM-ploeg ging het peloton versnellen en zodanig dat het hele peloton verbrokkelde. Martijn en zijn kompaan sloten wel achteraan bij het peloton maar dat was een groep die de hoofdmacht niet kon bijhouden. De hoofdmacht haalde Martijn en Jouke drie ronden voor het einde weer in. De hoofdmacht was dan 7 of 8 snelle rijders, waaronder Cees Juffermans. Deze maakten zicht op voor een hectische finale. Net voor de laatste bocht raakte Cees uit balans door Berga. Stroetinga  (BAM) won nipt voor Timmermans en Cees.  Martijn van Es finishte daar vlak achter als 6e. Bij de dames won Carla Zielman de massa sprint voor Foska Tamar van der Wal en de net uit Bolivia teruggekeerde Mariska Huisman.Zondagmorgen werd de eerste marathon voor pupillen gehouden waarbij Tjilde Bennis 7e, Patty Vurens 11e, Ferdinand Jansen 15e, Edward Jansen 16e en Tom van Mullem 32e.Volgende wedstrijd a.s. zaterdag op de Haagse Uithof. Start om 17.30 1e divisie, 19.00 uur dames en 20.00 uur Topdivisie met natuurlijk onze mannen uit Stompwijk. Ik verwacht natuurlijk drommen supporters.

Aad de Haas