Eenmaal, andermaal……..

Fanfare veiling

Zaterdag werd de tweejaarlijkse veiling gehouden door Fanfare Juliana. Naast de potgrondactie wordt er op deze manier getracht hun kas aan te vullen om nieuwe instrumenten aan te kunnen schaffen of te vervangen. Er komt hier ontzettend veel werk bij kijken. Van tevoren is er hard gewerkt aan het verzamelen van veilingspullen. Er moeten heel veel zolders opgeruimd zijn. Stompwijkse bedrijven zijn aangesproken en ze kwamen ruim over de brug. Rond de klok van half negen ging de veilingmeester van start.  Dat kun je wel aan Hans Lelieveld overlaten, hij praat alles aan elkaar vast. Zijn blik staart de zaal in om opstekende handen te onderscheiden van iemand die net jeuk aan zijn hoofd heeft. Zijn hamer wijst en met 5 euro tegelijk probeert hij zoveel mogelijk waar voor zijn geld te krijgen. Eieren, jampakketten, honing uit Stompwijk, worst, kip en gesponsorde en eigen gemaakte appeltaarten van goudrenetten vliegen als broodjes over de toonbank.

De bandenwagen die jaarlijks door de Fanfare zelf één dag gebruikt wordt, was eveneens in de aanbieding op voorwaarde dat ze deze eenmaal per jaar mogen lenen. Een kerstboomstandaard met als extraatje dat de voorzitter de boom zelf komt opzetten. Ja, wie wil dat nou niet?

Op een overnachting in Hotelboerderij Akkerlust werd gul geboden, echtparen boden onwetend van elkaar, tegen elkaar op en als lachende derde, ging hun zoon ermee van door. Het muziekinstrument van Jan van den Bos, die als erelid zijn eigen instrument mocht houden gaat ook onder de veiling. Het ligt maar op zolder, had Jan gezegd. Het is mooi opgemaakt met bloemen. Vooral fanfareleden zijn hier happig op en dat is leuk want zo blijft het in de familie.

Tussentijds neemt pastoor Van der Plas de hamer over van Hans, om beschikbare dingen voor de kerk te veilen. Pastoor gaat met 10 euro tegelijk, grote stappen gauw thuis. Onder andere een picknickmand, spinnewiel, lantaarns, kandelaar en gourmetstel gaan onder de hamer, maar het klapstuk is toch wel een door Will van den Brink gemaakt schilderij met schapen en een herder. Leo heeft er lang over nagedacht en Will heeft zoveel geschilderd, dat het beschikbaar stellen goed aanvoelt. Het schilderij brengt  € 120,- op en dat is achteraf gezien, het hoogste bod van de avond. Alles bij elkaar toch € 520,- in de collecteschaal.

Bij kleine te veilen stukken worden eieren of bloemen toegevoegd. Bart van der Sande heeft sanseveria’s gekweekt en bijna elk tafeltje steken de bladeren hun vingers op. Hoe later op de avond hoe schoner het volk, twee jongens komen binnen en steken ongezien hun hand op bij het aanbod van een blad bier. Ze hebben tevens een viparrangement in de aanbieding gedaan voor het komende Summerland programma. Kijk, zo helpt de ene vereniging de ander.

Taarten worden direct aangesneden en we smikkelen heerlijk van de slagroomtaart of de worst. Een heerlijk gemoedelijke avond, waar veel gelachen en geboden is en het meest belangrijk een flink bedrag om nieuwe instrumenten aan te schaffen. Notaris mevr. De lahaije en Robert Bennis hielden de opbrengsten bij en konden de avond afronden met ene totaalbedrag van € 4.570,-.

Tatatatatata!

Bent u niet geweest dan kunt u altijd nog uw sponsorbijdrage kwijt bij het kerstconcert op 11 december 2010 in het Blesse Paard.

Petra Oliehoek- van Es