Kringloopwinkel De Stal en het spinnewiel

spinnewiel Wat heeft dat met elkaar te maken zult u zeggen??

Vaste klanten van de Kringloopwinkel weten wel dat er een boek ligt met foto’s van meubelen en dergelijke die elders zijn opgeslagen. Een aantal van deze dingen hebben we ook op Marktplaats staan. Zo enige tijd geleden ook een spinnewiel.

En hierop kregen we een bod van Franscisca Rog. Een Nederlandse die naar Frankrijk getrokken is. Toen zij het spinnewiel kocht vertelde ik erbij dat de opbrengst was voor het restauratiefonds van onze kerk. Waarop zij terugmailde: “Hardstikke leuk! Het komt terecht in een interreligieus retraitecentrum!”

Om iedereen te laten meegenieten hoe leuk we eigenlijk met zijn allen bezig zijn met de Kringloopwinkel, heb ik haar gevraagd om iets te schrijven over haar werk daar. Zodoende onderstaand verhaal.

Bericht uit Creuse

In augustus van dit jaar heb ik een huis, een gastenhuisje en een enorme schuur op 7 hectaren grond gekocht in het aller-rustigste gebied van Frankrijk: de Creuse.

De bedoeling is dat hier binnen 2 jaar een interreligieus retraitecentrum gerealiseerd wordt met 12 gastenverblijven, waar mensen naar toe kunnen komen die altijd voor anderen in de weer zijn, maar nooit aan zichzelf toekomen. Ik denk hierbij aan religieuzen, mantelzorgers, ouders van kinderen met een beperking of mensen die ongewild in een moeilijke situatie verzeild geraakt zijn. Deze mensen kunnen hier voor de periode van een novene (=een 9-daags gebed) naar toe komen. Een kortere/langere tijd kan uiteraard ook.

De hoop en verwachting is dat de gasten na 9 dagen van verwend worden, met alle ruimte voor reflectie, de zorg waar ze in het dagelijks leven voor staan weer/beter aan kunnen.

Domaine de la Neuvaine heeft geen winstoogmerk. Mensen kunnen -op verwijzing door bijvoorbeeld een predikant of priester- terecht tegen kostprijs. Voor mensen voor wie dat een bezwaar is, wordt beslist een oplossing gevonden.

Momenteel ben ik hard aan het werk om te zorgen dat ik in de zomer van 2011 de eerste gasten kan ontvangen. Ik ben dankbaar dat ik daarbij geholpen wordt door vrienden die dit project een warm hart toedragen, want alleen krijg ik dit uiteraard nooit voor elkaar!

Het spinnewiel dat ik van Agnes van Boheemen gekocht heb, zal gebruikt gaan worden door de gasten. Ik weet uit eigen ervaring hoe behulpzaam spinnen is bij het ordenen van gedachten en bij het ontspannen. En breinaalden heb ik hier ook, dus heeft iemand de slag goed te pakken, dan kan er een trui mee naar huis!

Een hartelijke groet vanuit Frankrijk,

Francisca Rog.
(Agnes van Boheemen – Vollebregt)