Marathon schaatsen

        

In dit verslag alleen de wedstrijden op natuurijs, de zogenaamde natuurijs klassiekers. Hoewel het NK kunstijs in Utrecht ook een belangrijke wedstrijd is. Arjan Stroetinga is in alle wedstrijden duidelijk aanwezig, een fenomenale schaatser. Bij het NK natuurijs op het mooie ijs van Wanneperveen maakte Stroetinga in zijn eentje een sprong naar de kopgroep die 40 sec. voorlag. Niemand in het peloton kon hem volgen. Hij won niet, Ralph Zwitser sloopte Stroetinga in de laatste kilometers. Echter Zwitser werd 2e achter Bob de Vries de nieuwe Nederlands kampioen natuurijs, 2e Zwitser, 3e.Arjan Becker, 4e Kingma en 5e Stroetinga. De dag erna (24-12) in de 100 km van Skaterlan nam Zwitser wraak en won voor Joost Juffermans en Gert Jan van der Wal  die vorig jaar de loodzware koers op het Veluwemeer won. Op 28-12 werd gekoerst op Earnewalde in Friesland over 100 km Deze was wel voor Stroetinga. Hij speelde met Cristijn Ariens en Douwe de Vries. De dag daarna de 100 km van Duurswold-Steendam. Hier won Jorrit Bersma de ex- kampioen natuurijs door alleen aan de streep te komen voor Douwe de Vries en Geert-Jan van der Wal.

Er stonden nog 2 wedstrijden op de kalender maar invallende dooi deed de rijders huiswaarts keren Op nieuwjaarsdag was de 3e wedstrijd: KPN SuperPrestige op FlevOnice over 75 km. Loodzwaar. Slechts 39 van de 85 rijders zaten nog in de zelfde ronden. Hier won Karlo Timmersmans de sprint van de kopgroep van ong. 30 rijders. 2e Ingmar Berga en 3e Geert Plender. Joost Juffermans heeft thans de natuurijsperikelen goed onder de knie. Hij reed alle wedstrijden, waarbij als beste resultaat 2e in Skaterlan, 16e bij het NK natuurijs, 8e in Duurswold, 66e in Earnewoude en 15e op FlevOnice. Martijn van Es rijdt prima maar wist geen podiumplaats te bemachtigen. Eigenlijk zijn deze wedstrijden te kort voor Martijn en het ijs te goed: 23e bij het NK in Wanneperveen, Skaterland geen uitslag beschikbaar, 28e in Earnewoude, 13e in Duurswold, op Flevo niet gestart. Cees Juffermans was wel gestart op het NK in Wanneperveen maar heeft weer last van de luchtwegen en is op doktersadvies momenteel niet actief.

Zoey van den Bosch heeft haar eerste overwinning op de Haagse Uithof binnen gehaald. Dat was op maandag 20-12 bij -10. De week daarvoor was ze ook al heel goed bezig. Echter door het geklungel van de jury sprintte ze 2 ronden te vroeg af en werd 4e. Ze staat nu 1e in het Oomscup klassement.

Volgende wedstrijden a.s. woensdag op FlevOnice over 75 km. Start dames om om13.30, heren 15.00 uur.

Verder zaterdag op de Jaap Eden om de KPN cup, start om 17.30 1e divisie, 19.00 dames en Top divisie om 20.00 uur.

Vrijdag a.s. op de Haagse Uithof voor recreanten en C1 en M1.

Aad de Haas