Vrouw Actief

 Vrouw Actief heeft op dinsdag 11 januari jl. Mieke Storm, coördinator bij de VPTZ in de regio Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Wassenaar, de gelegenheid gegeven in het Dorpshuis te vertellen over wat de vrijwilligers van deze stichting doen.

VPTZ is de afkorting van Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg. Zij staan mensen bij in hun laatste levensfase. Dat doen ze in een hospice of wat minder bekend is bij de mensen thuis. Steeds meer mensen kiezen ervoor om de laatste fase van hun leven thuis door te brengen. Vaak zijn er geen medische redenen om een terminale patiënt tot aan het eind in een ziekenhuis te verzorgen. Thuis kan iedereen uit de directe omgeving helpen om het leven waardig af te sluiten. In deze vertrouwde omgeving wordt de patiënt veelal dag en nacht omringd en verzorgd door partner, kinderen, familieleden of vrienden, de zogeheten mantelzorgers. Om de familie te helpen de stervende thuis te verzorgen en op eigen manier de tijd die nog rest met elkaar te beleven, geven de vrijwilligers tijd, aandacht en ondersteuning aan degene die gaat sterven, maar ook aan hun naasten. Zij doen dat naast de professionele hulp van bijvoorbeeld de thuiszog. Het is moeilijk om onder ogen te zien, dat de zorg soms te zwaar wordt. Vaak heeft de zieke veel lichamelijke verzorging en emotionele ondersteuning nodig. Daarom hebben de vrijwilligers ook veel aandacht voor de mantelzorgers. Ze bieden een luisterend oor en nemen bijvoorbeeld taken over, zodat deze mantelzorgers even tot rust kunnen komen, of iets buitenshuis kunnen gaan doen. Op die manier kunnen de zieke en hun naasten samen nog het best mogelijke halen uit de laatste maanden of weken.

De vrijwilligers van de VPTZ krijgen een opleiding voor dit werk en zij worden ondersteund door een coördinator.

Op www.terminalezorg.nl is een mooie film over het werk van de vrijwilligers is te zien. Ook voor degenen, die deze avond niet in het Dorpshuis waren, geeft deze korte film een goed beeld van wat de vrijwilligers kunnen doen.

Gerda Bolhaar