Marathonschaatsen

Op de Oostenrijkse Weissensee werden onder prima omstandigheden de geplande wedstrijden verreden. Weliswaar was het ’s morgens soms met – 17° bitter koud. Als de stralende zon haar werk gaat doen wordt het al snel aangenamer zowel voor de rijders als voor het publiek en verzorgers. Op zaterdag 29 januari werd de AKM (Aart Koopmans Memorial) over 100 km verreden. De massasprint werd  een prooi voor Sjoerd Huisman. Bij de dames, ook een massasprint, won zijn zus Mariska. Maandag 31 januari was de ploegenachtervolging. Spannend tot de laatste rit knokten de ploegen zich over 6 ronden van 600 meter naar de laatste rit. De finale ging tussen S.O.S Kinderdorpen en Groenehart.nl met Joost Juffermans, Jaap Smit, Kurt Wubben en Sandor Stuut. S.O.S. won met enkele centimeters. Bij de dames won MKBasics.nl. met Sandra t’ Hart en Wieteke Cramer. Bijzonder boeiend deze wedstrijden. Woensdag 2 februari het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) over 100 km. Een bijzonder levendige wedstrijd. Met nog 70 km te gaan werden 3 vluchters ingelopen. Direct daarna vormde zich een kopgroep van 34 man. Ze kregen 2 minuten voorsprong. In de voorlaatste ronde van 10 km sloten nog 5 rijders aan bij de inmiddels gehalveerde kopgroep. Daaronder Gary Hekman, deze won de eindsprint voor Cristijn Groeneveld en Karlo Timermans. Bij de dames won Mariska Huisman, die de ontsnapte Maria Strek in de laatste meter klopte 3e. Danielle Bekkering. Zaterdag 5 februari was de Alternatieve Elfsteden Tocht over 200 km. Aanvankelijk leek het minder koud, maar één uur na de start, om 9 uur, was het – 14°. Veel rijders hadden last van de kou door te weinig kleding waaronder Sandor Stuut. Hij stapte af. In de 3e ronde van 12.5 km ontstond een kopgroep van 30 man. Een aantal van hen bleef de gehele wedstrijd vooruit. Ze reden naar een voorsprong van max. 4 minuten. Er werden wel pogingen ondernomen om naar de kopgroep te rijden. Ook vielen rijders terug in het peloton door vermoeidheid. Pas na 13 van de 16 ronden kwamen de echte mannen naar voren, waaronder Martijn van Es en Joost Juffermans. In twee ronden werd de kloof gedicht in groepjes van 3 tot 8 man. Na de aansluiting ontstond een kopgroep van 25 man in het begin van de laatste 12,5 km. Telkens probeerden rijders weg te rijden. Zo ook Martijn van Es. Hij kreeg 12 seconden maar werd weer ingerekend. Er volgde een zinderende finale met 24 man om de overwinning. Karlo Timmermans won nipt voor Mart Brugging en Martijn van Es. Joost Juffermans 16e en Jaap Smit iets daarachter 36e. Bij de dames won wederom Mariska Huisman de sprint van 12 dames voor Carla Zielman en Jolanda Langeland.

In het Zweedse Fallun werd afgelopen zaterdag de laatste wedstrijd om de KPN Super Prestige over 150 km verreden. Kurt Wubben (Groene Hart.nl) won voor Ruud Borst en Bram Bruske. Bij de dames won Danielle Bekkering. Karlo Timmermans en Mariska Huisman zijn de winnaars van de Grand Prix

Volgende wedstrijden a.s. zaterdag in Groningen voor 1e divisie om 17.30 u, de dames om 19.00 uur en Top Divisie 20.00 uur

Zaterdag 26e februari de Finale om de KPN cup in Heerenveen.

Aad de Haas