Toernieuws

Toernieuws Toerclub Stompwijk

Met opnieuw een stralende zonneschijn stonden op 2e paasdag weer velen klaar voor onze jaarlijkse clubrit naar de Lisse. In diverse groepen vertrokken 75 fietsers richting de bollenvelden, in de hoop dat er nog mooie bloemen te zien waren. Er was deze keer ook weer een A2-groep waar Marco de leiding op zich nam.

Met de A1 vertrokken we richting Wassenaar en Katwijk om daar de echte kleurenpracht op te zoeken. Door het mooie voorjaar kon je zien dat op veel plekken de velden al weer kaal waren, maar met een beetje zoeken is het toch gelukt. Hoe dichter we bij de Keukenhof kwamen, hoe feller de kleuren wel leken. De fietsenrekken bij de wielerkantine waren nog helemaal leeg. Een goed teken, want dan is het nog niet druk binnen. Bij binnenkomst hoorden we meteen al een opmerking dat we mooie nieuwe shirtjes hebben. Dat valt dus wel op. Ook de andere groepen arriveerden en voor iedereen was nog plek. Op de terugweg zien we niet veel bloemen meer, want dan rijden we al snel naar de Ringvaart. Na een stukje door de Haarlemmermeer en langs de Ringvaart kwamen we bij de houten draaibrug van Nieuwe Wetering. Deze was open, want met dit weer trekken niet alleen de fietsers eropuit. Ook de pleziervaart neemt de kans waar. Je kan dan wel doorrijden naar de volgende brug (bij Oude Wetering), maar de kans is natuurlijk groot dat je daar ook staat te wachten. We namen deze ingelaste rustpauze daarom maar voor lief. Eerst kwamen er dus bootjes van rechts, daarna bootjes van links. Vervolgens een flink passagiersschip van rechts en ook nog een groot binnenvaartschip. Na zo’n 10 minuten wachten was inmiddels de A2 van de andere kant gearriveerd. Zij waren door de Haarlemmermeer bij de brug van Oude Wetering uitgekomen om te constateren dat deze afgesloten was voor onderhoud. Toen er vervolgens weer bootjes van links aanstalten gingen maken vond ook de brugwachter het genoeg. De brug ging dicht en wij mochten eerst passeren. Daarna reden we nog via Rijpwetering en Hazerswoude, zodat we na 80km weer terug in Stompwijk waren.

Arno van Rijn

De B vertrok met z’n 8-en (1 vrouw/7mannen) vanaf de Vliet voor de bollentocht. We hebben onderweg de kleurrijkste velden gezien en Louis Davids eer aan gedaan:

Wanneer de bollen bloeien in hun wondertere kleuren

En zoetbedwelmend geuren, Daar ginds bij Hillegom

Dan zegt Moe: “Pa, de bloemenvelden maggen we niet missen”

Maar Pa bromt: “Ik ga vissen, wat zie je aan zo’n blom”

Na enige discussie komt er een echtelijke wrijving

Ma wenst hem een verstijving

Of ’n taam’lijk dik gezwel

Pa snapt het niet direct

En staat eerst wat verwonderd

Zegt dan: “Ben je be…reid schat”

En daar gaat het heele stel.

Refrein:

Naar de bollen

Naar die prachtige bollen

Waar je sprakeloos geniet

Van de kleuren, die je ziet

Naar de bollen

Die heerlijke bollen

Want die zie je maar eenmaal in het jaar

De koffie in de kantine van de RTV was lekker en nog goedkoop ook, dan geniet een Hollander natuurlijk dubbel.

Volgende week de Elfdorpentocht: Vóór achten inschrijven, om 8.00u vertrekken we voor de 125km. Hopelijk even mooi weer als vandaag.

Hans Heemskerk

De C-groepen

Het was weer een heerlijke zonnige (Paas)dag! De mouwtjes en evt. jasjes konden bij de start wel weer uit. De rit ging voor iedereen vandaag naar Lisse. We reden met zijn 12en, met 2 gastrijders (familie van Ellie V.) langs de Vliet toen er al na ± 15 minuten een valpartij was. Bij een slechte plek op het asfalt, met een scherpe rand, gleed Mar met haar band er van af, raakte haar stuur kwijt en viel, Wil van Es viel over haar heen en had niet alleen een schaafwond maar gelijk ook een flinke bult op haar elleboog. Mar had ook schaafwonden op knie en elleboog. Er was geen schade aan de fietsen en beiden besloten weer naar huis te gaan, Wil van L. reed even met Mar mee. Wij zijn de route vervolgd naar Leiden, langs de singels naar Warmond en langs het spoor en rijksweg naar Lisse. Onderweg zagen we wel de eerste bollenvelden, maar het leek wel of we daar minder oog voor hadden en nog onder de indruk waren van het gebeurde. Bij het clubhuis was het al aardig vol, maar “ons” plekkie op de banken was nog vrij. De koffie smaakte heerlijk en was lekker warm. Terug ging het naar Voorhout en richting Leiden. Daar raakte ik, ook door de opbrekingen, de weg even kwijt, maar Peter leidde ons weer de goede kant op naar de Stierenbrug. Daarna kon ik hem kennis laten maken met de Besjeslaan, daar was hij nog nooit geweest. Langs het industriegebied bij Heineken en naar de Weipoort, waar de boeren-ijsjes wel lokten maar we toch maar verder reden voor de verkoelende douche thuis! Om 13.00u waren de Stompwijkers thuis met bijna 60km. Ook de 7 van de C2 waren toen al thuis, met ruim 55km. 

Na telefonisch contact met Mar en Wil, gehoord dat Mar vooral last en pijn had van haar kuit, waar misschien de fiets van Wil tegen gekomen was. Wil had ook veel pijn en is bij de dokterspost geweest. Daar zagen ze 2 breukjes in haar elleboog. Ingezwachteld moet ze een week rust houden en hopen ze dat het weer goed aan elkaar groeit. Beiden namens alle fietsers heel veel beterschap gewenst!

Annie van Rijn

Aanstaande zaterdag is het Koninginnedag en rijden de A (105km) en B (85km) het rondje Haarlemmermeer met koffiestop in Cruquius. Vertrek is om 8.30u vanaf de parkeerplaats bij de Meerlaan.

 Op zondag 1 mei rijden natuurlijk heel veel leden mee met de Elfdorpentocht. Je kunt dan aansluiten bij je vaste groep of zelf een groepje vormen. De meeste A en B groepen vertrekken om 8.00u. Veel plezier!