Brug geopend

Vorige week woensdag was het zover en werd de Hoge Brug feestelijk geopend. De brug was na 80 jaar intensief gebruik aan vervanging toe. In café Aswieta spreekt Peter van Ostaijen, die als wethouder onder andere verantwoordelijk is voor Verkeer en vervoer, het publiek toe.

DSCF5709Het heeft alles bij elkaar toch gauw 3 á 4 jaar aan voorbereiding gehad. In 2008 werd de brug na een inspectie in afwachting van nader onderzoek afgesloten. In 2009 werd duidelijk dat de constructie vernieuwd moest worden waar een fors bedrag en veel omleidingen bij kwamen kijken. Er is contact opgenomen met de adviesraad en de nodige regelingen zijn getroffen. Door de aanbesteding heeft het extra tijd gekost voordat men met de bouw kon beginnen. Een ontwerp werd verworpen nadat Hoogheemraadschap Rijnland toch de brug 2 meter breder wilde. En nu was het eindelijk zover dat de brug weer als doorgaande weg voor Stompwijk van dienst kan zijn. De brug is van groot belang voor het dorp.

Dank ging uit naar Ballast Nedam, de adviesraad voor een breed draagvlak en ingenieursbureau IV Infra. De Firma Luiten op het Klaverblad werd bedankt voor het gebruik van het parkeerterrein door Connexxion om met de bus te kunnen draaien. Als laatste natuurlijk de directe omwonenden want zij en De Passie hebben er het meeste last van gehad. Het dorp mag trots zijn op de nieuwe, verbrede, minder hoge brug, die een belangrijke bijdrage levert aan de bereikbaarheid .

Na deze woorden is met een oude stoomwals de brug officieel geopend verklaard. Maar voor het zover was kwam de eerste auto niets vermoedend de brug over en werd onthaald met een dik applaus, met als gevolg stomverbaasde gezichten achter de voorruit.

Aansluitend was er een barbecue in café Aswieta, de harde wind buiten liet het niet toe om op het terras te genieten, maar binnen was de sfeer hartverwarmend.

Petra Oliehoek- van Es