De 14e poldercross afgelast

De aanloop naar de 14e poldercross verliep voorspoedig, het zou weer wat moois worden dit jaar.

Op woensdagavond werden we (gelukkig) gewaarschuwd dat er een groep kinderen in het weekend in de polder had gezwommen en dat de meeste een huiduitslag hadden opgelopen. Op zaterdag van dat zelfde weekend hebben wij zelf de sloten gecontroleerd en een van ons had ook  huiduitslag opgelopen. We legden niet direct de link met het water maar met muggen of iets anders in het land zelf. Na het bericht van deze alerte ouder was de link met het water echter wel direct gelegd. Dit was geen toeval meer. Diezelfde woensdagavond zijn we in het donker nog de polder ingegaan om watermonsters te nemen. De firma Scheria ( met dank aan Sjoerd van Santen en Stefan de Groot) bood aan om deze naar een laboratorium te brengen. Helaas konden zij er niets mee. Donderdag heeft de commissie contact gezocht met huisarts Albert Jan Barendse ,het Waterschap en een medisch microbiologisch laboratorium. De conclusie was zwemmersjeuk. Met deze adviezen en uitslagen konden we niets anders doen dan te besluiten de 14e poldercross af te gelasten.

 Wat is zwemmersjeuk en hoe onstaat dit:

Zwemmersjeuk is een jeukende huiduitslag die ontstaat tijdens of na het zwemmen in zoet water. Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door larven van de platworm. Deze platwormen komen voor bij watervogels (zoals eenden). De eitjes van deze wormen ontwikkelen zich via waterslakken tot larven. De larven komen uit de slakken in het water terecht en kunnen de opperhuid van mensen binnendringen. Daar veroorzaken ze een ontstekingsreactie. De larven gaan in de huid direct dood, ze kunnen niet in de menselijke huid overleven. Mensen kunnen elkaar daarom niet besmetten met zwemmersjeuk.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van zwemmersjeuk? Als de larven de huid binnendringen, geeft dit een prikkend, jeukend gevoel. Dit gevoel duurt ongeveer 1 uur. Daarna komen er jeukende, rode bulten op de huid, die branderig kunnen aanvoelen. Komt de huid vaker in contact met larven? Dan kunnen de klachten heviger worden. Op de huid kunnen blaasjes ontstaan. Ook kan hoofdpijn en koorts voorkomen. De jeukende bulten zijn meestal binnen 12 uur verdwenen. Als iemand vaker in contact komt met larven, kunnen de klachten 1 tot 3 weken duren.

Vrijdagavond van 17:15 uur  tot 19:30 uur zijn we gaan posten. Tentje opgezet en koffie klaargezet voor eventuele deelnemers die nog niet wisten dat het was afgelast. Er kwamen slechts 2 deelnemers en een fotograaf. Blijkbaar heeft de tam tam over het niet door gaan van de poldercross goed gewerkt.

Wij hopen volgend jaar weer de poldercross te mogen organiseren en willen de sponsoren, Brandweer, landeigenaren, Stompwijk “92, harddraverij vereniging “Nooit gedacht”, Fanfare, EHBO, Frans en Sjaak Luiten, LSS Andre Loomans, Set in Motion Erwin van Es en al de vrijwilligers hartelijk danken voor hun bereidwilligheid om de 14e poldercross te ondersteunen.       

Ook dit jaar hadden wij weer kunnen beschikken over de accommodatie van Stompwijk “92 en de medewerking van de families de Jong, de Winter, Spruijt, vd Voort en van der Weijden.