Marathonschaatsen

Joost JuffermansMARATHON SCHAATSEN

JOOST JUFFERMANS WINNAAR IN AMSTERDAM

Op de 50 jaar jonge Jaap Edenbaan en tevens de oudste kunstijsbaan ter wereld werd afgelopen zaterdag voor de 40e keer gestreden om de Jaap Eden Trofee. In 1971 won Henk Portengen, deze reikte samen met oud wereld kampioen Kees Verkerk de Trofeeën uit. Legendarische namen kom je tegen in de lijst van winnaars. O.a. Co Gilling, Dries van Wijhe, Richard van Kempen, Piet Kleine maar ook Cees Juffermans (2007). Joost Juffermans wordt op deze indrukwekkende lijst toegevoegd. Al vroeg in de wedstrijd pakten tien rijders één ronde voor op het peloton waaronder Joost. Na de afsprint van het peloton bleven deze 10 rijders over voor de laatste 10 ronden. Er waren de gebruikelijke schermutselingen, Robert van Dalen demarreerde. De achtervolgers keken naar elkaar van wie gaat er wat doen? Toen kwam Joost er met grote snelheid onderdoor, Jouke Hoogeveen volgde en de rest bleef kijken. Op magistrale wijze denderde Joost over het ijs zonder enige verslapping voort over de laatste 8 ronden. De vluchter werd verschalkt, Hoogeveen werd op steeds grotere achtstand gezet en als laatste lapte Joost de nog 7 achtervolgers. Dat was pure schaatsles en een blamage voor zijn mede vluchters. Onder luid applaus van het waarderende publiek kwam Joost met een Big Smile over de streep. 2e werd Jouke Hoogeveen en 3e Robert van Dalen.

Bij de dames won Foske Tamar van der Wal de massasprint voor Irene Schouten en Kimberly Muusse. In de finale was een fikse valpartij waarbij Mariska Huisman, leidster in het klassement werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Met Zoey van den Bosch ging het uitstekend. Helaas werd ze meegenomen in een valpartij wat einde wedstrijd betekende.

Volgende wedstrijden: a.s. vrijdag op de Haagse Uithof recreanten en masters. Start 22.00 uur. Zaterdag in Breda de 10e wedstrijd om de KPN cup. Start om 18.00 1e divisie, dames 19.30 en Topdivisie 20.30 uur. Donderdag a.s. op FlevOnice de 1e wedstrijd van de KPN Superprestige nr.1 van de 3 over 75 km. Start dames om 13.00 uur en Topdivisie om 14.30 uur. Vervolgens 22 december 2e Superprestige op FlevOnice en 2e kerstdag in Heerenveen het NK kunstijs. Start dames 14.45 en 1e divisie 16.00 uur.

 Aad de Haas