Marathonschaatsen

 

Marathon schaatsen

 

Regen en wind teisterden afgelopen donderdag de schaatsers op de open baan van FlevOnice. Al snel in de wedstrijd over 75 km brak het peloton in stukken, mede door de harde wind. Veertien rijders wisten een voorsprong op te bouwen van meer dan 2 minuten. In de eindsprint won Garry Hekman nipt voor Jochem Uithoven en Sjoerd Huisman. Bij de dames won Erna Kijk in de Vegte, met een voorsprong van 7 seconden op Foske Tamar van der Wal en Anniek ter Haar. In het tweede gedeelte van het programma werd een tijdrit verreden over 4,5 km. Bij de heren won Douwe de Vries, hij had 2 seconden voorsprong op Joost Juffermans, 3e werd Rob Hadders. Bij de dames won Mireille Reitsma, 2e Lisanne Soementa voor Erna Kijk in de Vegte. Joost Juffermans stapte halverwege af bij de 75 km. Joost zat in de 2e groep, geen kans meer om te winnen aldus Joost. In de tijdrit toonde hij zijn klasse op de 55 km, 2e achter de ook afgestapte Douwe de Vries.

Zoey van den Bosch maakte voor het eerst kennis met FlevOnice. En hoe, de omstandigheden waren ronduit slecht, ze ging onderuit in de wedstrijd en was gelijk gewassen, niet gedoucht, want dan heb je warm water. Klapperend van de kou kwam ze van het ijs. De tijdrit ging beter en ze eindigde daar als 33e.  Volgende wedstrijden: a.s. donderdag, de 2e wedstrijd om de KPN Super Prestige met aansluitend een ploegentijdrit. Start dames om 13.00 uur, heren Top om 14.15 uur. De tijdrit resp. om 16.30 en 17.30 uur. Dan op 2e Kerstdag in Heerenveen het NK kunstijs. Start dames om 14.45 en heren topdivisie 16.00 uur.

Aad de Haas