Marathonschaatsen

MARATHON SCHAATSEN

Op de een of andere manier weten ze in Hoorn hoe ze het publiek naar de Marathon kunnen trekken om te genieten van deze mooie tak van het schaatsen. Goed gevuld, de IJsbaan met supporters van de thuisrijders Mariska en Sjoerd Huisman. De wedstrijd op de prachtige ijsvloer was op zich niet spectaculair . Alleen de laatste vijftien ronden zorgden voor spektakel toen Sandor Stuut (lid van onze ijsclub) de benen nam op aanwijzing van Joost Juffermans. Joost liet zich afzakken om zijn ploegmaat op te halen toen, met nog zeven ronden te gaan, liepen de benen van Sandor vol en de snelheid was eruit. Met nog twee ronden te gaan werden ze ingelopen door de BAM formatie en haar volgers. Christijn Groeneveld won voor Ingmar Berga en Bob de Vries.

In Deventer won deze keer geen BAM maar Karlo Timmerman van de SOS ploeg voor Bob de Vries en Jorrit Bergsma. Crispijn Ariëns gaat de cup winnen. Deze jonge man van 24 heeft nog geen wedstrijd gewonnen maar verdient zijn punten in de tussensprints welke 3 keer in een wedstrijd plaatsvinden. Op ronde 96, 66 en 36 wordt de start gegeven voor drie tussensprints welke per rondje respectievelijk 4, 2 en 1 punt opleveren.

Hierin is Ariëns een klasse apart. In de finale van de wedstrijd verdient hij natuurlijk ook punten door voorin te eindigen. Hij is ook leider in het jongere klassement.

Joost Juffermans had na zijn welverdiende pauze op Mallorca nog niet de goede benen. Maar dat komt vast wel weer in orde. Ook Martijn van Es  is weer in goede doen en traint hard voor het buitenijs. Daar kan het kwartje zomaar de goede kant op rollen naar een mooie overwinning.

Bij de dames is Foska Tamar van der Wal ongenaakbaar. Ze won afgelopen weekend even twee wedstrijden door Mariska Huisman te verslaan. Huisman staat als leidster in het klassement en zal deze normaal gesproken niet meer verspelen.

Zoey van den Bosch had in Hoorn problemen met de bochten, wellicht het hoge tempo door het mooie ijs. Zaterdag bleef ze een keer thuis.

De volgende wedstrijden a.s. woensdag op FlevOnice om de Flevo bokaal. Dames 50 km start om 13.30 uur, Topdivisie 75 km start om 15.00 uur en 1e divisie 60 km start om 17.00 uur. Verder zaterdag de 21e in Groningen de finale om de KPNcup. Start dames 19.30 uur en Topdivisie 20.30 uur. Vervolgens gaat het peloton op reis maar daar volgende week meer over.

Aad de Haas