JOOST JUFFERMANS STOPT MET MARATHON SCHAATSEN

Joost-Juffermans

MARATHON SCHAATSEN     

Wat zullen we hem missen! Deze talentvolle schaatser met een magnifieke timing en zijn fantastische bochtentechniek, die met lange klappen een geduchte tegenstander was voor de concurrentie. Eind jaren negentig, na zijn shorttrack carrière en als gewestelijk marathonrijder, promoveerde Joost naar het landelijke B peloton bij de Van Vliet ploeg. Na twee seizoenen B rijden verdiende hij zich in bij het A peloton (thans Topdivsie). Een carrière van 13 jaar bij o.a. Van Vliet, Dasia, TNT Henk Angenent, Groene Hart Sport en als laatste bij het Uithof Team. Vier keer stond hij op de hoogste trede van het schavot. Diverse podiumplaatsen en opvallend rijden op de 5 km lange baan geeft zijn klasse aan. Een echte natuurijs rijder is Joost nooit geweest, hoewel hij de laatste jaren ook goede uitslagen reed op natuurijs.

Afgelopen weken stonden in het teken van natuurijs. Elke dag een wedstrijd over 100 km gaat niet in de koude kleren zitten. In deze wedstrijden worden geen cadeautjes gegeven. Er wordt keihard gekoerst, wind en scheuren eisten hun tol bij vele rijders. Los uit de groep betekende in feite einde wedstrijd. Het begon met het INK in Emmen, winnaar Jorrit Bergsma, Ronde van Skaterland met Rob Hadders, Veluwemeer met Ruud Aerts, Henk Angenent classic 200 km met Durk Fabriek, Holland Venetië Tocht met Rob Hadders, Appingendam en Akkrum met Bergsma, Eernewald met Simon Schouten en tot slot Fallum is Zweden over 150 km met Jouke Hoogeveen. Bij elkaar een dikke 1000 km.

Joost Juffermans was telkens van de partij en reed in Eernewald zijn beste uitslag. Martijn van Es reed ook elke dag. Hij moest werken voor zijn ploegmaten waarbij op het Veluwemeer de beloning kwam doordat Ruud Aerts solo wist te winnen.

Zoey van den Bosch reed volgens mij twee wedstrijden mee. Op het NK en in de Holland Venetië tocht waar ze de wedstrijd uitreed.

Volgende wedstrijden a.s. zaterdag op de Haagse Uithof het NK junioren. Aanvang 13.00 uur en in Heerenveen zijn er vrijdag en zaterdag punten- en koppel koersen, aanvang 19.00 uur.

Aad de Haas