Kou nog niet uit de lucht, jagers alweer op pad

Het bericht dat de provincie Zuid Holland de ontheffingen voor het doden van watervogels weer instelt staat nog niet op haar website, of het eerste slachtoffer wordt al weer uit de lucht geschoten. Een jonge knobbelzwaan wordt aangeschoten en ligt gewond in een slootje tussen twee weilanden in Leischendam. De jager die de zwaan heeft neergeschoten laat het dier aan zijn lot over, aldus een vogelaar die het ziet gebeuren.

In de wet staat dat het verboden is om dieren in nood aan hun lot over te laten. Dieren zoals deze zwaan die worden aangeschoten en nog leven, mag je niet zomaar laten creperen. Het ziet er naar uit dat de jager zich hier niets van aan heeft getrokken. Een medewerker van dierenambulance Den Haag die zich ontfermt zich over de gewonde vogel, ziet dat het dier een gebroken poot en een grote wond aan zijn linkerdij heeft. Bij de dierenarts blijkt dat ook de luchtzak, die vogels nodig hebben om adem te halen, lek is geschoten. De jonge knobbelzwaan is door de dierenarts uit zijn lijden verlost. De politie onderzoekt de zaak.