OM eist 9 en 10 jaar voor verdacht overval op Coop

overvalOm eist 9 en 10 jaar voor verdachte overval op de Coop

(Uit Leidsch dagblad van 31 maart 2012, Hannah Vermooij)

Hoewel de twee verdachten met de buiten liepen ‘alsof ze een pak melk hadden gekocht’, heeft de overval op de Stompwijkse supermarkt Coop voor veel onrust gezorgd in het dorp.

Dat zei de officier van justitie tijdens de hoorzitting van de twee verdachten, de 31-jarige Arend K. uit Tilburg en de 32 jarige Rus Joeri Z. Het OM eist naar eigen zeggen ‘hoge’ gevangenisstraffen: negen en tien jaar. Dat komt volgens haar mede door het ‘lange strafblad’ van beide heren. De twee verdachten liepen met bivakmutsen op, vlak voor sluitingstijd op vrijdagavond 23 december 2011 de Stompwijkse Coop binnen en eisten van een 16-jarige kassière geld. Een van de klanten werd met een vuurwapen onder schot gehouden. Nadat de kassière een tas met vijfhonderd euro had gevuld, liepen de mannen rustig het pand uit.

Omstanders, waaronder klanten en de eigenaar van de supermarkt, pikten het niet en gingen de mannen achteraan. Bij de vluchtauto, die de nacht ervoor was gestolen in Schiedam, kwam het tot een confrontatie. Toen de verdachten de auto niet aan de praat kregen zijn ze weggerend. Zij hielden vervolgens een auto aan en dwongen de bestuurder uit te stappen, Omdat dit niet lukte zijn ze te voet verder gegaan.

Een van de verdachten, de 32 jarige Rus, is staande gehouden door een inwoner van Stompwijk die boven op hem is gaan zitten, De dappere Stompwijk kreeg eerder tijdens de achtervolging een flinke klap op zijn hoofd. Daar heeft hij een litteken aan overgehouden.

De andere verdachte, die via een sloot wegvluchtte, is later door de politie opgepakt. De politie trof bij hem een gaswapen aan en hij had een stroomstootwapen bij zich. Na een zoektocht in verschillende sloten vond de politie een vuurwapen.

De Rus zei dat hij onder invloed was van LSD, waardoor hij zich niets meer van de avond kan herinneren. De 31 jarige Tilburger zegt die avond daar wel te zijn geweest, maar gaf als reden dat hij een wild– en gevogeltehandel aan het observeren was, om daar op een later moment in te breken. Toen hij in de verte ophef zag, heeft hij zich verstopt. Hij heeft de natte jas van de weggelopen verdachte aangetrokken, omdat hij het koud had.

De officier van justitie gaf aan verschillende links tussen de beide heren te zien, die zelf zeggen elkaar niet te kennen. Zo hebben ze beiden op hetzelfde moment in de gevangenis in Alphen gezeten, Ook hebben zij met hun pas aangeschafte mobieltjes elkaar gebeld.

De rechter doet over een week uitspraak.